Buurgemeenten houden situatie nauwlettend in de gaten na uitbraak in Houthulst

© Getty Images
© Getty Images
Redactie KW

De buurgemeenten van Houthulst zijn extra alert nadat eerder op zondag bleek dat er meer dan 120 inwoners van de gemeente besmet zijn met de Britse variant van het coronavirus. In Diksmuide is er een lichte stijging in het aantal besmettingen. “Veel jongeren uit Merkem gaan hier naar het middelbaar”, zegt burgemeester Lies Laridon (CD&V). “We bekijken of we een centrum voor sneltests kunnen opstarten.”

Eerder deze week raakte bekend dat het coronavirus uitgebroken was in WZC De Groene Verte in Merkem. Zondagmorgen werd, na onderzoek door het UZ Gent, bevestigd dat het om de Britse variant. Klik hier voor het volledige artikel. In de buurgemeenten van Houthulst is voorlopig nog geen sprake van het Britse coronavirus.

Culturele activiteit afgelast

Diksmuide stelt een lichte stijging van het aantal besmettingen vast, maar het is nog niet duidelijk of het om de UK-variant gaat. “Normaal hebben we wekelijks tussen 25 à 35 besmettingen in onze stad, maar de afgelopen zeven dagen werden er 39 geteld”, zegt burgemeester Lies Laridon. ” Dat is geen dramatische stijging, maar uit voorzorg hebben we een culturele activiteit voor jongeren afgelast. We zijn ook in overleg met het CLB om een sneltestcentrum op te starten want veel jongeren uit de Houthulstse deelgemeente Merkem gaan naar de middelbare school in Diksmuide.”

In andere buurgemeenten werd nergens een opvallende stijging vastgesteld. In Kortemark werd kort na nieuwjaar een kleine uitbraak vastgesteld. “Toen hebben we meteen besloten om alle activiteiten voor kinderen jonger dan 12 jaar te schrappen”, aldus Karolien Damman (LCP), burgemeester van Kortemark. Ook het zwembad en het blokkot moest de deuren sluiten. “Maar afgelopen donderdag hebben we na een grondige evaluatie besloten om alles opnieuw te hervatten, met uitzondering van het blokkot. We houden de toestand nauwlettend in het oog”, klinkt het.

Maandag overleg in Langemark

In buurgemeenten Langemark-Poelkapelle, Staden en Lo-Renige zijn er voorlopig geen of amper extra besmettingen. Ook daar volgen de burgemeesters de situatie op de voet en zal tijdig worden ingegrepen, klinkt het.

“Onze buurgemeente Houthulst is getroffen door een COVID-uitbraak van de Britse variant”, klinkt het op de Facebook-pagina van de gemeente Langemark-Poelkapelle. “ Er wordt in onze gemeente ook gevraagd om extra waakzaam te zijn . De enige wapens die we hebben tegen deze en andere varianten zijn dezelfde als voor het ‘gekende’ virus. Morgen ( maandag, red.) beslissen we of bijkomende maatregelen nodig zijn.”

Nog geen extra maatregelen in Staden

Ook de inwoners van Staden zijn ongerust over wat zich afspeelt in Houthulst. “Ik heb advies gevraagd aan mijn Noodplanning maar tot nader order zijn extra maatregelen niet van toepassing”, laat burgemeester Francesco Vanderjeugd weten. “Onze cijfers blijven voorlopig gunstig. Voorzichtigheid en het naleven van de basisregels blijven levensnoodzakelijk . Momenteel ben ik zelf al enkele dagen out – geen corona, maar evenwichtsstoornissen – maar ik blijf de situatie op de voet volgen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.