Buur van wietboer kreeg ook onderzoekers over de vloer

Kris Snauwaert bij de bewuste loods in Sint-Eloois-Winkel. © JG
Jan Gheysen

“Twee jaar geleden wou Paul B. hier algen kweken en is hij verbouwingen gestart in de loods”, vertelt Kris Snauwaert van Party Concepts. Hij huurt de loods in Sint-Eloois-Winkel, vlak naast de hangar die de braadkipventer Paul B. huurt.

Woensdagavond kreeg Kris Snauwaert van de onderzoekers een telefoontje. Ze wilden ook zijn loods eens bekijken. “Daar schrik je natuurlijk van. Maar dat leverde geen problemen. Er is alleen een ‘clark’ van mij die in de loods van Paul B. staat. Daar kan ik voorlopig niet bij, omdat die hangar verzegeld is. Het belangrijkste is dat ik over al mijn ander materiaal wel kan beschikken.”

Over de wietplantage is Kris duidelijk. “Wij hebben daar nooit iets van gemerkt. Onvoorstelbaar eigenlijk. Want je werkt omzeggens naast mekaar. Maar blijkbaar is dat allemaal goed afgeschermd. Met beton onder andere. Ik herinner mij twee jaar geleden dat hij algen wilde kweken. Toen heeft hij, op de verdieping boven de bureaus, verbouwingen uitgevoerd. Was dat al met het opzet om er een plantage in te richten? We weten het niet.”

Hoge stroomfactuur

Toch is er nog een probleem dat niet is opgelost: het elektriciteitsverbruik. “Wij vonden het al vreemd dat die rekeningen hoog opliepen. We hebben dat onderzocht, maar konden maar niet achterhalen waar al dat verbruik naar toe ging. Uiteindelijk is er, wat mij betreft, alleen wat licht dat aan en uit gaat als we een aanhangwagen komen halen. Maar dat het verbruik hier haast hoger lag dan thuis, dat verstonden wij niet. De verhuurder evenmin. Maar nu weten we het wel…”

Buur van wietboer kreeg ook onderzoekers over de vloer

Een tijdlang woonde Paul B. in de hangar. Hij had er eerst een soort van caravan staan, later een mobilhome. “Maar de voorbije twee maanden huurde hij een appartement elders, heb ik vernomen”, vertelt Kris. “Opvallend: wij hebben hier nooit veel volk gezien. Ook geen Nederlanders. Vreemd. Het doet al bij al toch wel erg vreemd aan. Wie had zoiets kunnen vermoeden? Wij in elk geval niet,” stelt Kris.

Ontmanteling

De 1.800 volwassen wietplanten zijn intussen uit de loods in de Tuileboomstraat in Sint-Eloois-Winkel verwijderd. Maar de installatie is er nog. Het kan best nog een tijd duren voor die wordt weggenomen. Dat is werk voor specialisten. Om die aan te duiden, wordt een hele procedure gevolgd. Die gespecialiseeerde bedrijven moeten nu offertes indienen bij de gerechtelijke diensten die uit de kandidaten de meest geschikte en goedkoopste zal kiezen. Daarna volgt de ontmanteling. Al die tijd blijft de loods verzegeld.

Nieuwe braadkipboeren

Voorlopig zal de braadkipventer met zijn kraam niet te zien zijn op de standplaatsen in onder meer Ledegem, Winkel en de Bosmolens. Maar de kans dat Winkelnaren het zonder braadkippen moeten stellen, is gering. Er hebben zich intussen bij het gemeentebestuur al nieuwe kandidaten gemeld om de standplaats in te nemen.

(JG)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.