BuSO Ravelijn krijgt nieuwe droomkeuken: “Geschenk uit de hemel”

© WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

BuSO Ravelijn kreeg van de Jabbeekse firma Diapal een fonkelnieuwe keuken cadeau. De keuken wordt gebruikt door de leerlingen van Opleidingsvorm 1, die later terechtkomen in een dagcentrum voor begeleid wonen. “En dus leren we ze hier nu al hun mannetje te staan in de keuken”, legt directeur Pieter Chlarie uit.

Dankzij Diapal kunnen de leerlingen van BuSo-school Ravelijn dit schooljaar in een fonkelnieuwe keuken aan de slag. De school droomde daar allang van, en had de firma uit Jabbeke er persoonlijk voor aangeschreven.

“Onder het motto ‘het leven is aan de durvers’, trokken enkele leerkrachten huishoudkunde vorig schooljaar hun stoute schoenen aan. Een dag later kregen we al een positief antwoord van de firma, en toen zij de oude keuken hier deze zomer zijn komen uitbreken, bleek het destijds ook een schenking van Diapal te zijn geweest. Die keuken heeft maar liefst 30 jaar dienst gedaan”, zegt directeur Pieter Chlarie.

Exacte replica

De nieuwe keuken, met onder meer twee elektrische kookplaten, een oven en een koelkast, is een op maat gemaakte replica van de oude. “Diapal is hier tijdens de zomervakantie alles komen opmeten. Leuk dat de nieuwe keuken er exact hetzelfde uitziet als de oude: onze leerlingen werken graag in een herkenbare omgeving. Daarom ook hebben we op de keukenkasten pictogrammen gehangen die aangeven wat erin zit. Het ontwikkelt hun zelfredzaamheid, al wordt al het werk hier wel netjes verdeeld”, aldus nog directeur Pieter Chlarie.

Onze leerlingen werken graag in een herkenbare omgeving

Er wordt gekookt in groepjes van maximum acht leerlingen. Ze krijgen allemaal een taak – groentjes snijden, aardappelen schillen,… “Maar eerst beslissen ze samen wat er op tafel komt. Daarvoor doorbladeren ze de promofolders van de supermarkt en vergelijken ze prijzen: we proberen hen bewust te maken van hun keuzes en sturen ze in de richting van gezonde voeding. Nogal wat leerlingen neigen immers gemakkelijk naar overgewicht”, legt directeur Pieter Chlarie verder uit.

Zelf op boodschap

De leerlingen trekken daarna zelf met hun boodschappenlijstje naar de winkel. “En ze staan na iedere lesbeurt ook zelf in voor het onderhoud van de keuken. Voor de afwas werken we in een beurtrolsysteem”, klinkt het nog.

De nieuwe leskeuken wordt vrijdag officieel in gebruik genomen en feestelijk ingehuldigd onder goedkeurend oog van Lieven Vermeire, de zaakvoerder van Diapal. BuSO Ravelijn is de firma eeuwig dankbaar. “Dankzij de mensen van Diapal kunnen we weer 30 jaar verder. Zo’n prachtige leskeuken, met alle toestellen er nog eens gratis bovenop: een waar geschenk uit de hemel”, besluit directeur Chlarie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier