‘Busker’ Bram Verstappen wint straatmuziekfestival

Redactie KW

‘Busker’ Bram Verstappen – alias Farse – won op het recente straatmuziekfestival in Roeselare de sympathie van de voorbijganger: de 24-jarige Klemskerkenaar schreef die eerste editie op zijn naam. “Busken is vooral je publiek weten te overtuigen. Je moet ook een beetje kunnen improviseren.”

Shopping & Centrum Roeselare organiseerde op zaterdag 2 september voor de eerste keer een straatmuziekfestival. Daar werd ook een heuse ‘buskerwedstrijd’ aan gekoppeld en die werd met liefst 149 kandidaten een groot succes. Vijfentwintig van hen kregen de kans om hun talent te laten horen in de Roeselaarse straten. “We werden door een jury beoordeeld op onze muzikaliteit en stemgeluid, présence en publieksinteractie. Ook voorbijgangers konden hun stem uitbrengen, die telden mee voor de helft”, zegt Bram Verstappen, die onder zijn pseudoniem ‘Farse’ verrassend de eerste plaats in de wacht sleepte.

Niet slecht voor een 24-jarige onderwijzer uit de Vosseslag die nog maar voor de tweede keer op straat speelde. “In 2015 had ik het al eens geprobeerd op een braderie in Kortrijk. Ik heb nog toneelschool gedaan, maar zo alleen met mijn gitaar op straat… Dat was toch eerlijk gezegd wel even wennen”, vertelt hij.

In zijn dagelijkse leven staat Bram staat voor de klas. “Elk jaar maak ik met mijn leerlingen een kerstlied. Er staan een gitaar en een piano in de klas, de kinderen vinden dat geweldig”, klinkt het.

Zelfvertrouwen

Bram zingt uitsluitend in het Nederlands. “Ik schrijf mijn eigen nummers en kan mij in het Nederlands gewoon het beste uitdrukken. Ik speel graag met woorden, maar ik merk ook dat mensen gemakkelijker blijven staan als je in hun taal zingt. Ze horen in het voorbijkomen een paar zinnen en worden nieuwsgierig. Tussen twee nummers door vertel ik dan ook weleens hoe een liedje tot stand kwam. Ik speel in op het publiek en die interactie maakt het leuk en uitdagend”, aldus Bram. ‘Busken’ schijnt ook goed te zijn voor het zelfvertrouwen. “Je moet in alle omstandigheden je ding kunnen doen. In een drukke winkelstraat kan je stem verloren gaan of er kan plots een bestelbusje voor je neus komen parkeren. Zelf ook meegemaakt dus”, lacht Bram. “En je speelt al eens een foutje natuurlijk, maar ook dat is niet erg. Desnoods begin je gewoon opnieuw. Je staat daar in de eerste plaats omdat je dat zelf leuk vindt en dat breng je ook over op je publiek. Of er nu honderd man of tien man naar je staat te kijken, je probeert altijd het beste van jezelf te geven. Je moet iedereen persoonlijk proberen aan te spreken.”

“Op straat moet je iedereen persoonlijk kunnen aanspreken”

Flateren

“Busken is dus altijd wel een beetje improviseren“, zegt Bram. “Maar het leukste vind ik wel die onverwachte momenten waarop je als straatmuzikant dan kunt inpikken. Op dat festival in Roeselare begon er een kindje met het geld in mijn gitaarkoffer te spelen. Elke keer dat hij er iets uithaalde, legde zijn broertje het er vervolgens weer in. Dat zorgde natuurlijk voor de nodige hilariteit onder de omstanders.”

Dat de betere straatmuzikant zichzelf weet te relativeren, spreekt ook uit Brams artiestennaam. “Farse komt van ‘een farce doen’: flateren, zeg maar. Het leek me een naam die gemakkelijk blijft hangen en ‘Bram Verstappen’ klonk me toch net iets te gewoontjes”, lacht hij. De stijl van Farse omschrijft Bram als intieme huiskamermuziek. “Net het omgekeerde van wat ik breng met mijn rockband. Ik weet niet of je Stoomboot kent? Hij is een bijzonder getalenteerde singer-songwriter uit Leuven, ik ben een grote fan van hem. Ook Buurman vind ik geweldig, maar mijn grootste muziekheld blijft toch Freddie Mercury, de eeuwige entertainer.”

Gitaarversterker

Zelf komt Bram niet bepaald uit een muzikaal nest, zegt hij. “Mama speelt wel accordeon: het enige instrument waarvoor ik nu eens echt geen gevoel heb. Samen optreden is er op dat ene familiefeest na nog nooit van gekomen. Op het straatmuziekfestival in Roeselare won ik trouwens een gitaarversterker op batterijen. Die kwam bijzonder goed van pas: mijn oude versterker heeft zijn beste tijd gehad en er komen deze maand nog een vijftal optredens aan.”

Bram Verstappen is te vinden op www.facebook.com/farsemusic en www.vi.be/farse

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier