Burgerplatform Ventilus reageert positief op aanstelling neutrale intendant

Het burgerplatform protesteert tegen de uitbreiding van het hoogspanningsnetwerk in West-Vlaanderen. (GF)
Het burgerplatform protesteert tegen de uitbreiding van het hoogspanningsnetwerk in West-Vlaanderen. (GF)
Bert Vanden Berghe

Er wordt een neutrale intendant aangesteld voor het Ventilus-project dat voorziet om het West-Vlaams hoogspanningsnetwerk uit te breiden. Dat wordt nu positief onthaald door de groep die zich verzet tegen het Ventilus-project in zijn huidige vorm. “We willen vooral constructief verder blijven praten”, klinkt het.

Vanmorgen raakte bekend dat Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) eerstdaags een neutrale intendant zal aanstellen in de zaak Ventilus , in de hoop om de verhitte zaak wat af te koelen.

“Ik was nog niet op de hoogte, nee”, aldus Lieven Vandamme van het Burgerplatform Begraaf Ventilus Zedelgem. “Op zich vind ik dat wel positief. Er wordt tenminste weer gepraat, want de situatie blijft heel onduidelijk. We hebben al heel veel gesproken met ministers, steevast op een open en constructieve manier, maar er is nog altijd geen eenduidige beslissing. Het scenario dat vandaag op tafel ligt is nog altijd het enige scenario.”

“De neutraliteit van een intendant is wel heel belangrijk”, erkent Lieven. “Bij de stakeholdersmeeting was er ook iemand neutraal aanwezig en wij hebben dat als positief ervaren.”

Maar ziet de groep het nog positief in voor een oplossing op korte en lange termijn? “We willen vooral realistisch zijn. Wij zijn nog steeds overtuigd dat er een valabel alternatief is voor het voorstel dat vandaag op tafel ligt. Tot vandaag ontvingen wij nog geen enkel argument dat ons van het tegendeel kan doen overtuigen. Elia blijft echter ook bij hun standpunt en wil niet verder ingaan op onze voorstellen. We zijn dus in een patstelling verzeild geraakt. We blijven constructief verder werken, maar we steken het ook niet onder stoelen of banken dat we bereid zijn juridische stappen te zetten als dat nodig zou zijn.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.