Burgerplatform ‘Begraaf Ventilus’ houdt vuur brandend: “Hier geen hoogspanningsmasten”
Door de aanhoudende coronacrisis zou dat ander West-Vlaams hangijzer in de vergeethoek geraken. Bezorgde bewoners van de Moubekevallei hopen dat het gemeentebestuur mee een halt toeroept aan mogelijk te bouwen hoogspanningsmasten. De voltallige gemeenteraad stemde ‘ja’ om ook de Vlaamse Regering te wijzen op alternatieven.
‘Hier geen hoogspanning!’ blokletterden spandoeken al langs de E403 en hoofdwegen in Torhout, Lichtervelde en Zedelgem. ‘Begraaf Ventilus’ noemt het aangesterkt Zedelgems burgerplatform zich krachtig. De littekens in het landschap door nog grotere masten dan deze die al in het westen van de gemeente staan, is één reden van protest. Voorzorg nemen op mogelijke schadelijke effecten op de gezondheid van de omwonenden een nog grotere.
Infrastructuur van netbeheerder Elia hangt niet weinig Zedelgemnaars ook letterlijk mogelijk boven het hoofd. Bij de aanvang van de jongste gemeenteraad ontstaken enkelen van de actiegroep symbolisch een fakkel, en gaven alle raadsleden nog eens hun visie zwart op wit.
Bemerkingen en alternatieven
Dat de verzuchtingen niet in dovemansoren vallen, blijkt uit de inspanningen van het gemeentebestuur. Nu het dossier nog maar in de onderzoeksfase zit, maakt de voltallige gemeenteraad alternatieven over aan de Vlaamse Regering, die al dan niet de vergunning zal toekennen. De stroom van de kust via Antwerpen naar het binnenland vervoeren, is een optie.
“In een brief van alle Zedelgemse partijen aan de betrokken ministeries formuleren we bemerkingen en alternatieven, waarin we zoveel mogelijk de bezorgdheden van de bewoners meenemen”, duidt de bevoegde schepen Naessens. “We laten met onze jurist ‘en bloc’ horen dat Zedelgem niet met het bestaand traject dwars door de gemeente gediend is. Onze gezondheid, open landschap en natuur staan op het spel.”
Blij met steun
De benadeelde inwoners die zich in ‘Begraaf Ventilus’ verenigden, staan achter de duurzame energie opgewekt door windmolens. Maar in plaats van die stroom door wisselspanning bovengronds te geleiden, wijzen ze op het alternatief van ondergrondse gelijkspanning. Al in 1995 lag ditzelfde traject op tafel in Zedelgem. Ook toen werd het project uiteindelijk gekelderd door massaal protest.
“Met een beperkte delegatie nemen wij de fakkel over van de toenmalige actiegroepen. We blijven volharden om geen hoofdspanning boven ons hoofd te laten passeren”, zegt woordvoerder Lieven Vandamme. “We zijn uiteraard blij met de steun die de gemeente ons heeft beloofd. Ook de uitgestoken hand van Vlaams minister Demir om verder met de buurtbewoners te overleggen, aanvaarden we met grote dankbaarheid.” (HV)
Ventilus
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier