Burgerinitiatief wil collegesite in stroomversnelling krijgen

Karen Dewinter en Matthias Casaert vormen met vier andere Tieltenaren het Burgerinitiatief voor een duurzame eigentijdse collegesite. © GF
Philippe Verhaest

Het ‘Burgerinitiatief voor een duurzame eigentijdse collegesite’ heeft ambitieuze plannen met de intussen beruchte plek in het hart van Tielt. “We willen een gesprek met het stadsbestuur en roepen alle Tieltenaren op om mee na te denken over de invulling”, zeggen woordvoerders Karen Dewinter en Matthias Casaert.

De collegesite draagt al een hele geschiedenis met zich mee. Sinds het toenmalige Sint-Jozefscollege er de deuren sloot, wacht het terrein echter op een nieuwe toekomst en die moet tijdens deze bestuursperiode een definitieve invulling krijgen.

Het ‘Burgerinitiatief voor een duurzame eigentijdse collegesite’ wil dat de beleidsmakers van Tielt niet talmen. De actiegroep zag het levenslicht via een gelijknamige Facebookgroep en groepeert ondertussen zes gelijkgestemde zielen: Stijn De Vos, Ann De Craemer, Bert Reubens, Wim Vanseveren, Matthias Casaert en Karen Dewinter. Die laatste twee treden op als klankbord. “Alle eerdere stadsbesturen hebben helaas hun tanden stuk gebeten op het dossier rond de collegesite. Op dat vlak rust op het nieuwe bestuur een zware verantwoordelijkheid”, klinkt het.

Schepen al aangeschreven

Het burgerinitiatief beseft dat ook nog andere Tieltenaren doordrongen van het belang van de site. “Het is een cruciaal kerngebied dat bepalend zal zijn voor het welzijn van deze stad in de rest van deze eeuw en wellicht nog veel langer. Er zijn heel wat factoren die ons, leden van dit burgerinitiatief binden. Enerzijds de inzet voor en de gehechtheid aan onze stad, maar we weten maar al te goed dat tijdens de opmaak van het plan voor de site al een pak belangrijke consequenties zullen verwezen zijn: de leefbaarheid van Tielt, de economische groei, de aantrekkingskracht, het herstel van de centrumfunctie, duurzaamheid, mobiliteit…”

“De collegesite zal het welzijn van Tielt voor de rest van deze eeuw en zelfs langer bepalen”

“Wij hebben de bevoegde schepen Vincent Byttebier (CD&V) al aangeschreven. Hij is niet alleen schepen van Verkeer, Mobiliteit en Fietsbeleid, maar ook de projectcoördinator van het stadsvernieuwingsproject collegesite. Het is begrijpelijk dat hij als relatief nieuwe schepen wellicht zelf nog geen volle duidelijkheid heeft over alle aspecten van het dossier. Laat staan dat hij een antwoord heeft op alle vragen. Wij willen liever niet afwachten tot alle beslissingen gevallen zijn om het gesprek aan te gaan.

Niet aan politiek doen

Het burgerinitiatief wil het hele dossier niet politiseren, zeggen de initiatiefnemers. “Nogal wat leden van onze groep zijn politiek dakloos. We willen uitgroeien tot een beweging waar het brede maatschappelijke, culturele en economische middenveld zich kan bij aansluiten. We spiegelen ons bijvoorbeeld aan wat in Antwerpen is gebeurd met Ringland. Wij willen ook in Tielt een breed draagvlak creëren voor een innovatieve en deskundige aanpak van de collegesite. Op die manier willen we een radicale omslag veroorzaken in een dossier dat vaak van weinig visie getuigde en helaas al anderhalf decennium voor verdeeldheid en achteruitgang zorgt.”

De collegsite gaat al jaren gebukt onder stilstand.
De collegsite gaat al jaren gebukt onder stilstand.© WME

Het burgerinitiatief hoopt zo snel mogelijk met schepen Vincent Byttebier aan tafel te kunnen zitten. “We zijn benieuwd naar de stand van zaken en welke stappen hij voor ogen heeft. Wij zullen na afloop onze Facebookgroep – die al zo’n tweehonderd leden telt – informeren en op korte termijn laten horen hoe we het verdere overleg zien. Het is niet onze bedoeling om passief af te wachten: we willen concrete voorstellen doen over bijvoorbeeld het onderzoeken van inspirerende voorbeelden of het aantrekken van deskundigen, zoals onder andere de Vlaamse Bouwmeester.”

“We hopen dat dit de start kan zijn van een innovatief project, waarbij zowel het bestuur als de bevolking invulling kan geven aan een eigentijdse en duurzame toekomst voor het hart van onze stad.”

Vincent Byttebier: “Dit dossier zo snel mogelijk in beweging zetten”

Bevoegde schepen Vincent Byttebier (CD&V) wil zeker een gesprek aangaan met het burgerinitiatief. “Ik heb gisteren (maandag 18 februari, red) hun brief ontvangen en die zullen we binnen het schepencollege bespreken”, zegt hij. “De toekomst van de collegesite is een topprioriteit en maakt ook deel uit van ons bestuursakkoord dat we volgende week zullen voorstellen. We delen dus de bezorgdheden van deze zes Tieltenaren en zijn tevreden dat het project ook bij de burgers leeft. Van september tot december vorig jaar liep er trouwens al een participatieproject waarbij alle betrokken partners – verenigingen, burgers – hun mening en ideeën over de collegesite konden geven. Met die zaken gaan we sowieso al aan de slag, want we willen dit dossier zo snel mogelijk in beweging zetten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier