Burgerbeweging wil oude jongensschool en ‘t Scolus in Geluwe redden

De gewezen jongensschool in de Beselarestraat. De gebouwen zijn eigendom van de stad Wervik en dateren al van 1863. © MV
Redactie KW

Een burgerbeweging wil de gewezen jongensschool en ‘t Scolus in de Beselarestraat redden van de sloop. Zaterdag, tijdens de slothappening van het dorpsfeest ‘Ontdek Geluwe, Geluwe Ontdekt’, gaat men de mening van de inwoners vragen. Nadien wil de burgerbeweging een onderhoud met het schepencollege. Op vraag van de verenigingen is advocaat Luc Gheysens hun spreekbuis.

Door Erik De Block

De stad Wervik overweegt de verkoop van de gewezen jongensschool. Dat maakte schepen Bert Verhaeghe (stadslijst Open VLD-Groen-Positief Project) eerder bekend tijdens de gemeenteraad in Wervik. De gebouwen zijn eigendom van de stad Wervik en dateren al van 1863.

De gewezen jongensschool – in de volksmond de knechteskole – wordt nu gebruikt door vrije basisschool De Graankorrel. Daar zitten het vierde, vijfde en zesde leerjaar. Het gebouw bevindt zich in een slechte staat. De klassen gaan vanaf september volgend jaar verhuizen, wat verderop in de Schoolstraat naar de andere vestiging van De Graankorrel.

Erfgoed

“Ons initiatief is geen aanval op de plannen van het stadsbestuur”, zegt Luc Gheysens (72) . “Verre van. We vragen dat men eens luistert en eens ernstig overweegt om de gewezen jongensschool en ‘t Scolus te behouden. Het gaat bovendien om erfgoed. Het weinige erfgoed dat Geluwe bezit.”

“Naast advocaat ben ik van opleiding ook historicus. Een gemeente die niet investeert in zijn erfgoed, is een arme gemeente. ‘t Scolus is de ziel van Geluwe. Ik liet door een vriend een klein onderzoek doen. Hij is burgerlijk ingenieur en deed een plaatsbezoek. Uit zijn bevindingen blijkt dat het dak en alle bestaande muren van beide gebouwen goed zijn. Ook de speelplaats. De verenigingen vragen geen luxe, maar hebben lokalen nodig en willen de gewezen jongensschool en ‘t Scolus behouden. We gaan met onze burgerbeweging al doen wat we kunnen opdat het niet wordt verkocht.”

In de toekomst komen er op de huidige schoolsite een twintigtal woongelegenheden. “De voor- en de achtergevel langs de Kanterstraat worden behouden”, zegt schepen Bert Verhaeghe. “Woongelegenheden in de dorpskern worden een goede zaak. Daarnaast zullen er ook mogelijkheden zijn voor handel en horeca. In het binnengebied van de schoolsite willen we een kwaliteitsvol beeld creëren.”

“De gevel bewaren is mossel noch vis”, oordeelt Luc Gheysens. “Ik zal me bij nv Monument Vandekerckhove eens informeren wat de noodzakelijke renovatie zou kosten.

Ter Beke

De geschiedenis herhaalt zich in de Gapersgemeente. Meester Luc Gheysens was destijds in 2007 ook de spreekbuis van het het comité ‘Red onze Dorpskern’ toen er protest kwam tegen de plannen van het OCMW om de vervangingsnieuwbouw van het woonzorgcentrum Ter Beke tot tegen de Beselarestraat te voorzien.

Er volgde een petitie. Tijdens de Gapersfeesten in 2007 verzamelde men op één dag tijd bijna 700 handtekeningen tegen de plannen. Uiteindelijk kwam men tot een consensus en kwam de vervangingsnieuwbouw meer naar achter, tot tegen de Reutelbeek. “Nu hebben de verenigingen me nog eens gevraagd”, aldus Luc Gheysens. “Ik heb daar persoonlijk geen belang bij, maar de gewezen jongensschool en ‘t Scolus liggen me na aan het hart.”

De stad gaat langs de Wervikstraat investeren in een nieuw gemeenschapscentrum. Raming van de kostprijs: 7,4 miljoen euro. “Mochten de verenigingen gebruik kunnen maken van de lokalen, turnzaal en de koer van de gewezen jongensschool, dan zou het nieuw GC misschien kleiner en dus goedkoper kunnen worden gebouwd”, oordeelt Luc Gheysens. “Geluwe telt maar liefst veertig verenigingen. Het is onze intentie om iedere vereniging een gezellig en aangepast onderkomen te bieden in de gewezen jongensschool en in Ter Linde.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier