Burgemeesters vragen meer tijd voor Ventilusproject

© Gerard Til / Hollandse Hoogte
Laurens Kindt

De burgemeesters van zes steden en gemeenten in het noorden van West-Vlaanderen vragen in een open brief aan de Vlaamse en de federale regering meer tijd voor verder onderzoek in het kader van het Ventilus-project. “We vragen bijkomend onderzoek en voldoende tijd om dit grondig te doen”, klinkt het.

Eind augustus maakte onze krant bekend dat voor het Ventilusproject, dat de energie van de windmolenparken op zee naar het binnenlandse net moet transporteren, voor wisselstroom gekozen wordt. Aangezien wisselstroom slechts op korte afstand ondergronds kan aangelegd worden, betekent dit dus dat er tientallen kilometers nieuwe hoogspanningsmasten moeten gebouwd worden. Het is de snelste en goedkoopste manier om het project te realiseren maar velen stellen zich vragen bij de gezondheidsrisico’s die wisselstroom en hoogspanningsmasten met zich meebrengen. De gevolgen van de elektromagnetische straling zijn wetenschappelijk onvoldoende onderzocht, klinkt het. Bij gelijkstroom is het wél mogelijk om ondergronds te gaan en bovendien zorgt gelijkstroom voor een kleiner elektromagnetische veld. Tijdens de stakeholdersgroep ‘dubbelcheck technologie’, die onlangs afgesloten werd, pleitten de verschillende actiegroepen dan ook voor alternatieven zoals gelijkstroom.

Nu er toch beslist werd om voor wisselstroom – en dus hoogspanningsmasten – te gaan, roeren ook de zes CD&V-burgemeesters van Brugge, Oostkamp, Wingene, Zedelgem, Lichtervelde en Torhout zich. In open brief aan de Vlaamse en de federale regering tonen ze zich bezorgd. “Wij zijn zeer begaan met de volksgezondheid en de gezondheid van onze inwoners in het bijzonder. Het besluit dat gelijkstroom blijkbaar geen optie is, versterkt dan ook onze vrees – en die van alle betrokkenen – dat de magnetische straling ongetwijfeld het belangrijkste aspect zal zijn bij de aanleg van dit hoogspanningstraject. De experts op de stakeholdergroep waren niet op de hoogte van de alternatieve voorstellen die door de platforms werden voorgesteld. Die alternatieven zijn op zeer korte termijn onderzocht en weerlegd en er werd meermaals aangehaald dat het tijdsvenster waarbinnen de experts moesten werken beperkt is”, schrijven Dirk De fauw, Jan de Keyser, Hendrik Verkest, Kristof Audenaert, Ria Beeusaert-Pattyn en Annick Vermeulen.

Concreet vragen ze de regeringen om meer tijd vrij te maken om verder onderzoek te doen naar de alternatieven die voorgesteld werden door de actiecomités en om ‘het tijdsvenster’ te verruimen om extra kennis te verwerven bij de mogelijkheid om toch voor gelijkstroom te kiezen. Lieven Vandamme van het burgerplatform in Zedelgem noemt de open brief van de zes CD&V-burgemeesters ‘positief’. “Deze brief bevestigt het standpunt van de actiecomités over die stakeholdersgroepen. Die zijn niet verlopen zoals het hoort. Wij blijven zeggen dat er verder onderzoek nodig is en we zijn blij dat ook de burgemeesters blijkbaar dat standpunt delen. De vraag blijft natuurlijk wat de Vlaamse regering nu zal doen. Het zal uiteindelijk daar zijn, en niet bij de burgemeesters, dat de definitieve knopen over Ventilus doorgehakt worden”, klinkt het.