Burgemeesters vragen extra onderzoek over Ventilus

© Peter Hilz
Laurens Kindt

De zestien burgemeesters van de Midwest-regio vragen bijkomend onderzoek over het Ventilusproject. Ze willen onder andere dat er bekeken wordt of het project toch niet met gelijkstroom kan gerealiseerd worden.

In april vorig jaar kondigden Elia en de Vlaamse overheid het plan-Ventilus aan: een nieuwe elektriciteitssnelweg die ervoor moet zorgen dat de energie van de windmolenparken op zee tot in het binnenland geraakt. Concreet moeten er kabels getrokken worden van die windmolenparken tot aan het strand, moet er een nieuw hoogspanningsstation komen en moet de elektriciteit getransporteerd worden tot aan het hoogspanningsstation in Avelgem. Het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid bevestigde eerder al dat men daarvoor alleen de technologie van wisselstroom in overweging neemt. Dat stootte op protest van de belangrijkste burgerplatforms tegen Ventilus, die in een verzoekschrift aan het Vlaams Parlement de stopzetting van het hele project vroegen.

Ook de zestien burgemeesters van de Midwest-regio in West-Vlaanderen (Ardooie, Hooglede, Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Lichtervelde, Meulebeke, Moorslede, Oostrozebeke, Pittem, Roeselare, Ruiselede, Staden, Tielt, Wielsbeke en Wingene) willen nu dat het Departement Omgeving extra tijd voorziet voor bijkomend onderzoek. Concreet wil men dat er alsnog onderzocht wordt of de technologie van wisselstroom toch niet in aanmerking komt om het project mee te realiseren. In dat geval zouden er geen, of in ieder geval veel minder, hoogspanningsmasten in onze provincie moeten aangelegd worden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.