Burgemeesters uiten hun bezorgdheden rond het Ventilus-project

De nieuwe bovengrondse hoogspanningslijn zou ook door Zwevezele lopen. © Getty Images
Redactie KW

Burgemeester Hendrik Verkest (CD&V) gaf tijdens de Wingense gemeenteraad van afgelopen maandag mee dat hij samen met enkele collega’s een brief heeft verstuurd naar zowel Vlaamse als federale overheidsinstanties die betrokken zijn bij het Ventilus-project.

Raadslid Jens Danneels (CD&V) beklemtoonde afgelopen maandag tijdens de gemeenteraad nogmaals dat er absoluut geen duidelijkheid is over welke gevolgen de geplande bovengrondse hoogspanningslijn met zich mee kan brengen voor de gezondheid.

Als het Ventilus-project effectief gerealiseerd wordt dan komt de nieuwe bovengrondse hoogspanningslijn van netbeheerder Elia ook gedeeltelijk doorheen Zwevezele, langs de E403. Het bewonersplatform leefbaar E403 heeft de voorbije maanden niet stil gezeten maar ondanks protestacties en bezwaarschriften blijft er onduidelijkheid en het gevoel dat de tijdsdruk om het project te realiseren, primeert op de gezondheid.

“De bekommernis over de impact op de gezondheid, de landbouw en de waardevermindering van de eigendommen in de buurt van de geplande hoogspanningslijn door de magnetische straling is alleen maar gegroeid bij de buurtbewoners.”

Herevaluatie

“De Vlaamse regering heeft eind vorig jaar wel een herevaluatie laten uitvoeren maar de bevindingen werden nog steeds niet gecommuniceerd”, opperde gemeenteraadslid Jens Danneels (CD&V) die net als raadslid Stijn Van Maele (CD&V) en schepen Hedwig Kerckhove (CD&V) in de omgeving van de geplande hoogspanningslijn woont.

Raadslid Danneels vroeg zich dan ook tijdens de gemeenteraad van afgelopen maandag af op welke manier de gemeenteraad in de bres wil springen voor de buurt. Burgemeester Verkest (CD&V) gaf meteen aan dat hij samen met de burgemeesters van Lichtervelde, Torhout, Oostkamp, Zedelgem en Brugge een brief opstelde en verstuurde naar verschillende federale en Vlaamse overheden.

“We maken ons uiteraard ook ernstige zorgen over de tijdsdruk waarmee dit project gerealiseerd moet worden én over de mogelijke gezondheidsrisico’s”, beklemtoont burgemeester Verkest die nog op antwoord wacht van de geadresseerde instanties. (KDV)