Burgemeester Youro Casier (Wervik) zingt al eens in zijn bureau (maar zonder publiek)

Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

Maar weinig mensen die een stem zó weten te appreciëren als burgemeesters. En dus moeten de verkozenen des volks ook wel iets hebben met muziek. We vragen elke week een burgemeester naar zijn of haar favorietje liedjes en laten jullie met veel plezier meeluisteren. Deze week : Youro Casier, de burgemeester van Wervik.

Deze week brengt de Lijst van de Burgemeester ons naar Wervik, waar Youro Casier burgemeester is. Youro Casier had het naar eigen zeggen niet makkelijk om ‘slechts’ 10 nummers te selecteren. Hij gaf ons zelfs enkele reserve-keuzes mee. “Ik ben zeker een muziekliefhebber ondanks het gegeven dat ik niet actief bezig ben met muziek”, vertelt de Wervikse burgemeester. “Ik houd wel van zingen, maar doe dit enkel voor mezelf. Dat zou eens gebeuren thuis, in de wagen, op straat of zelfs in mijn bureau.”

Een festivalganger is Youro Casier niet, maar een concert probeert hij wel af en toe mee te pikken. “Ik ben al een paar keer naar Depeche Mode geweest, maar ook naar Marco Borsato, Tina Turner en The Rolling Stones. En natuurlijk naar ons eigen Wervikse ‘Rock op het Plein’.

De artiesten die Youro Casier selecteerde voor zijn top 10 stonden voor zover wij weten nog niet op de affiche van Rock op het Plein en de kans is ook eerder klein dat dat er ooit van zal komen. Maar zeg nooit nooit natuurlijk…

>> Deze playlist werd gemaakt via Deezer. Indien u enkel 30 sec. per nummer te horen krijgt, meldt u zich best eerst aan via deezer.com

01 Depeche Mode – Enjoy the silence

“Depeche Mode is altijd al mijn favoriete band geweest. Prachtige muziek en ze zijn ook altijd mee geëvolueerd. Ze zijn commercieel niet de grootste band, maar ik vind ze fantastisch. Ik heb ze ook al een paar keer live aan het werk gezien, onder meer in Antwerpen en Brussel. Altijd als ze komen, probeer ik er bij te zijn.”

https://www.youtube.com/watch?v=Xsagh7nY5RY

02 Imagine Dragons – Demons

“Tot een jaar geleden kende ik ze totaal niet. Het is dan ook erg nieuwe muziek. Maar de tekst spreekt me erg aan. Het gaat er om dat mensen niet altijd zien wie ze lijken te zijn. Daarmee bedoel ik dat je mensen niet mag beoordelen op het uiterlijk, dat dat niet altijd zegt hoe of wie de mensen zijn.”

03 The Editors – No sound but the wind

“Een typische festivalband, maar ik ben eigenlijk geen echte festivalganger. Mijn vrouw wel, maar ik heb het niet begrepen op de massa’s. Ik heb dit nummer gekozen ook omwille van de tekst en omdat ik me herinner dat het gebruikt werd in het VTM Nieuws toen ze het hadden over het busongeval in Sierre, waarbij al die schoolkinderen om het leven kwamen. Kinderen zijn zo kwetsbaar en daarom raakt dat nummer mij.”

04 Linkin Park – Numb

“Ook wel mijn soort muziek en ook hier vind ik de tekst erg sterk. Er zit een boodschap achter, dat vind ik belangrijk. In onze maatschappij verwacht men meer en meer en wordt er soms ook gewoon te veel verwacht. Soms moet je iets zijn wat je niet wil zijn en dat is niet juist vind ik. We zijn wie we zijn. Ik ben raadslid geweest, daarna schepen en nu burgemeester. Maar ik heb het altijd belangrijk gevonden om te blijven wie ik ben.”

05 Meatloaf – Paradise by the dashboard light

“Een groots nummer. Ik ben opgegroeid in een groot gezin met 5 broers en 1 zus en mijn oudste broer was deejay. Dat nummer werd in die tijd echt grijsgedraaid en eigenlijk krijg je dat niet stuk. Er zitten zoveel timbres in… En het is ook weer toepasselijk op ‘het leven’. Alles gaat zo snel, soms ook té snel.”

06 Marco Borsato – Rood

“Hier moet ik als SP.A-burgemeester geen tekeningetje bij maken hé. (lacht) Maar ik hoor Marco Borsato ook wel graag hoor. Of ik The Scene (bekend van ‘Blauw’, fv) niet beter vind? Ik vind die zeker ook goed, maar geef mij toch maar ‘Rood’!”

https://www.youtube.com/watch?v=vM7F4XA7nsU

07 Stromae – Papaoutai

“Dit is het lievelingsplaatje van m’n zoontje die nu 11 is. Het heeft ook wel een beetje iets dubbel, want de inhoud van het nummer is soms wel herkenbaar. Als burgemeester heb ik erg druk en dan gebeurt het dat mijn zoontje mij niet zo vaak ziet. ‘Waar is mijn papa?’, het is herkenbaar. Hoe ik dat wat probeer aan te pakken? Wel, sinds drie jaar doet m’n zoontje aan karate. Eerst ging ik gewoon vaak kijken, maar na een tijdje ben ik zelf ook lid geworden. ‘k Heb m’n hobby dus wat afgestemd op hem. Recent was er zo een groot tornooi in Engeland waar de club aan deelnam en daar zijn we samen naartoe geweest.”

08 You’ve lost that loving feeling – Righteous Brothers

“Dit was onze openingsdans. Ik heb het nummer een eerste keer gehoord in Top Gun, waar Tom Cruise het begint mee te zingen voor zijn meisje. Ik was ook gek van vliegtuigen in die tijd, dus bleef dat wel hangen ja.”

09 Glenn Medeiros – Nothing’s gonna chance my love for you

“Dit liedje doet me denken aan de periode waarin ik mijn vrouw heb leren kennen, in 1988. Dat was in Oostduinkerke waar mijn ouders een caravan hadden op camping Het Vissershuis. Intussen bestaat die camping van wel niet meer. Ik deed er toen ook een vakantiejob en mijn vrouw was daar toen mee met een vriendin.”

10 Boney M – We kill the World

“Dit is het eerste plaatje dat ik gekocht heb, uit 1981. Ik was toen 13 jaar. Toen al zat ik met het idee om de wereld te verbeteren. (lacht)”