Burgemeester Windels praat openhartig over Covid-19 in Ingelmunster

Burgemeester Kurt Windels informeert via zijn sociale mediakanalen de burgers over onder andere de coronabesmettingen in Ingelmunster. De voorbije maanden werden er heel wat coronaveilige activiteiten georganiseerd, zodat de burgers toch ‘uit hun kot’ konden komen. “Gelukkig tellen we hier nog geen broeihaard. Maar toen er coronabesmettingen opdoken in wzc Maria Rustoord, kwam het plots wel heel dichtbij.”

Burgemeester Kurt Windels: “We zijn sociale beesten. De leute van constant thuiszitten, was vlug voorbij.” (foto FODI)

Is het belangrijk dat de burgers geïnformeerd blijven?

Burgemeester Kurt Windels: “Informatie is zeker belangrijk. Je merkt dat ook aan de reacties van de mensen. Ze willen graag op de hoogte gehouden worden. Ik probeer iedere week een tussenstand te geven, zowel in goede als in kwade dagen. Het is belangrijk dat ze ook weten wanneer het niet meer de goede kant opgaat. Het is leuk te kunnen zeggen dat onze gemeente op nul besmettingen staat, maar dat blijft niet zo. Momenteel zijn dat er de laatste 14 dagen 49 (op woensdag 21 oktober, red.).”

Wat doe je als een burger via sociale media negatief reageert?

“Ik post altijd het bericht. Komen er puur informatieve vragen, dan ga ik altijd reageren. Vraagt er iemand wanneer er een trottoir wordt gelegd en ik weet dat, dan reageer ik daar onmiddellijk op. Maar als iemand een mening geeft, reageer ik daar niet op. Dan kom je altijd in een discussie terecht. Ik vind het vooral belangrijk dat de burgers objectieve informatie krijgen en natuurlijk mogen ze reageren. Ik verwijder ook geen berichten, zelfs als ze negatief zijn. Haalt er iemand zwaar naar mij uit, dan laat ik altijd alles staan. Eén iemand verweet mij dat ik de schuld had aan de Covid-gevallen in het wzc Maria Rustoord. Je mag mij veel verwijten, maar dat vond ik wel fel erover. Ik heb die persoon een persoonlijk bericht gestuurd dat dit helemaal niet strookte met de waarheid. Hij haalde zijn bericht er uiteindelijk zelf af.”

We stonden een lange periode op nul, nu zijn er 49 besmettingen…

“We volgen de algemene trend. We zijn lang gevrijwaard gebleven, maar nu geldt overal in Vlaanderen dezelfde situatie. Ingelmunster heeft gelukkig nog altijd geen broeihaarden bij bijvoorbeeld een sportclub, maar we zien hier en daar wel uitbraken op gezinsniveau. Dat moeten we in de gaten houden. Daarom roep ik alle Ingelmunsternaren op om extra voorzichtig te zijn en geen activiteiten te organiseren. We hebben deze situatie niet zelf in de hand, als gemeente moet je ook deels wat geluk hebben. En trek je het verkeerde lotje, dan kan alles snel veranderen.”

Bel je de besmette mensen op om te zeggen dat ze braaf in quarantaine moeten blijven?

“Dat is nog altijd een probleem. Als burgemeester kregen we de belofte dat we goed geïnformeerd zouden worden, maar tot op heden is dat nog niet altijd zo. Ik weet soms de identiteit van mensen die besmet zijn, maar dat is veel eerder via de plaatselijke tamtam of via de mensen die het zelf laten weten. Via de officiële kanalen krijgen we geen gegevens door. Wanneer iemand sociaal geïsoleerd is door een taalprobleem of alleen woont, dan vernemen we wel door het aanspreekpunt van het OCMW over wie het gaat. Zo kunnen we die mensen voorzien van het levensnoodzakelijke.”

Covid of niet, het gemeentebestuur hield de voorbije maanden de inwoners wakker met onder andere de zomerconcerten, een online bingo en quiz, er was de medewerking aan Labadoux Bubbelt… Vind je het belangrijk dat de Ingelmunsternaren actief kunnen blijven?

“Ik zette al altijd sterk in op het gemeenschapsgevoel. Dat is in Ingelmunster mogelijk omdat we hier allemaal rond de kerktoren wonen. We werkten daar jaren aan en het zou spijtig zijn moest dit door Covid-19 volledig stilvallen. Weet je, we hadden begin 2020 een fantastisch voorjaar in petto met de opening van de Brigandsbrug en de Oostrozebekestraat, Labadoux, het EK voetbal op het Marktplein met onder andere Willy Sommers… Vanuit het beleid kwam het signaal om niets te laten stilvallen. Soms tot frustratie van de medewerkers, omdat op het laatste moment zaken toch geannuleerd moesten worden of opnieuw worden aangepast. Op zo’n momenten moet je wel over een goede ploeg beschikken die zich niet laat demotiveren. En wij hébben een goede ploeg, een pluim voor alle medewerkers is op zijn plaats. Dit najaar zullen we opnieuw online enkele zaken in elkaar boksen. Er komt weer een bingo aan en we willen ook weer enkele quizzen organiseren.”

“Ik weet soms eerder via de plaatselijke tamtam wie besmet is, dan via officiële kanalen”

Als burgemeester moest je ook zelf naar minder evenementen in eigen gemeente. Kon je je thuis nestelen in de zetel?

“De eerste 14 dagen van de lockdown vond ik wel leuk. Er was plots veel ademruimte, maar na een tijdje wil je dat niet meer. We zijn sociale beesten. De leute van constant thuis te zitten, was vlug voorbij. De mensen krijgen het nu eveneens lastig. Vandaar dat het goed is om toch zaken te regelen voor de burgers: meer terrassen voor de horeca, de wekelijkse markt en de kermis laten doorgaan….”

Wat was jouw moeilijkste moment in die voorbije corona-maanden?

“Het moment dat ik te horen kreeg dat er coronabesmettingen waren in het wzc Maria Rustoord, dat was schrikken. Dat kwam toch heel dichtbij. De directie pakte het vrij goed aan en kon de uitbraak beperken tot quasi één gang. Stel je voor dat het virus zich verder verspreidde, dan waren de problemen niet te overzien geweest. Als beleidsvoerder mocht ik ook niet in paniek slaan, anders slaat dat over op iedereen. Toen moest ik de rust bewaren.”

Hoe lang zal Covid-19 ons leven nog bepalen?

“We moeten realistisch zijn. Dit zal nog even duren. Ik hoop dat we een normaal voorjaar kunnen hebben. Zoiets mag immers geen tien jaar aanslepen. Eens het sociaal leven wel weer op gang mag komen, gaan we vooral veel zin hebben om overal naartoe te gaan. Wij hadden dat mooi gespreid: het EK voetbal in 2020, Belgisch kampioenschap tijdrijden in 2021, het WK voetbal in 2022. Nu zal alles samenkomen, ook de handelsbeurs die naar volgend jaar verplaatst is. Zonder Covid-19 zal het in 2021 erg druk worden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.