Burgemeester wil nieuwe verkavelingen: “We verliezen veel jonge mensen aan buurgemeenten”

© foto JCR
Redactie KW

Burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open Vld) roept de West-Vlaamse Intercommunale (WVI) op werk te maken van twee geplande verkavelingen in de gemeente. De WVI wil er 134 woningen voorzien. Volgens de burgervader zijn de gronden al meer dan tien jaar eigendom van de WVI, maar is er geen vooruitgang.

“De netto taakstelling rond wonen voor Staden voor 2012-2022 is door de provincie vastgesteld op 174 woonentiteiten“, legt burgemeester Vanderjeugd uit. “Die moeten we realiseren op nieuw aan te snijden woongebied. Een deel daarvan kan gerealiseerd worden op gronden langs de Westrozebeekstraat in Oostnieuwkerke. Op het project Waterhof kunnen een 20-tal woningen komen. De gronden zijn al jaren eigendom van de WVI. Enkele jaren geleden werd een eerste voorstel op tafel gelegd. We wachten nog altijd op een bijgewerkt voorstel. We zijn maar liefst acht jaar verder en nog is er geen zicht op realisatie.”

“De overige 154 woningen zijn te realiseren in het nieuwe woonproject Twee Hofsteden”, gaat de burgemeester verder. “Dat project komt er tussen de Rysseveldstraat en de Kleine Veldstraat. Het grootste deel van die gronden is al meer dan tien jaar eigendom van de WVI, goed voor de realisatie van 114 woningen. De resterende 40 woningen zullen deel uitmaken van een private verkaveling. De bestemming van de gronden werd vastgelegd in het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Twee Hofsteden. Het uitvoeringsplan werd goedgekeurd op 28 september 2017. Ook hier is het wachten op vooruitzichten voor een effectieve realisatie. Verder dan een startnota en enkele overlegmomenten zijn we nog niet gekomen. Het laatste overlegmoment dateert ondertussen van 19 november 2019.”

Bevoorrechte partner

Staden moet in vergelijking met vele andere landelijke gemeenten heel wat woningen realiseren. “Het grootste deel, 134 woonentiteiten, kan op grond van de WVI. Dit maakt dat de WVI onze bevoorrechte partner is voor beide projecten, maar tegelijk ook onze enige partner is om werk te maken van die taakstelling. We zijn halfweg 2020. Straks zijn we 2022. We vrezen dat er tegen dan nog niets gerealiseerd zal zijn. Als gemeente vinden we dit bijzonder jammer.”

“Het project Waterhof kon al gerealiseerd zijn gezien dit reeds mogelijk was vanaf 2012. Minstens kon het project Twee Hofsteden in een vergevorderde ontwerpfase zitten, klaar voor realisatie”, klaagt de burgemeester. “In mijn brief aan WVI-directeur Sanders en WVI-voorzitter Kris Declercq heb ik dan ook mijn bezorgdheid uitgedrukt. Het wordt immers steeds moeilijker om dit uitgelegd te krijgen aan de burger en aan de jonge gezinnen die in Staden op zoek zijn naar een betaalbare woning. We verliezen heel veel jonge gezinnen die liever in Staden waren gebleven, maar noodgedwongen uitwijken naar een andere gemeente.”

“Ontoereikend”

WVI-directeur Geert Sanders antwoordde ondertussen al op de grieven van de burgemeester. Hij liet weten dat er waarschijnlijk eind 2021 kan begonnen worden met de aanleg van Het Waterhof. “Het antwoord dat ik mocht ontvangen, vind ik ontoereikend”, reageert de burgemeester. (CB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.