Burgemeester wil actie rond de Heulebeek en bufferbekken vol lis

De Heulebeek en het bufferbekken op de grens van Dadizele en Moorslede moeten dringend worden aangepakt. © Jan Stragier
Redactie KW

Omdat het allemaal veel te traag vooruit gaat, ging burgemeester Ward Vergote (Visie) uit Moorslede niet in op de uitnodiging om aanwezig te zijn op een vergadering van de stuurgroep Heulebeek. “Vijf jaar nadat inwoners uit onze gemeente met de voeten in het water stonden, is er al veel gepraat, maar nog geen spade in de grond gestoken om dit probleem enigszins te verhelpen of op zijn minst te minimaliseren.”

“Zowel de provinciale Heulebeek als het bufferbekken in de Moorsledestraat in Dadizele staan ondertussen vol met lis en bomen. Er ligt ook allerlei vuil. Hierdoor is de capaciteit wellicht gereduceerd tot de helft”, zegt burgemeester Vergote.

“De beloftes van de provincie om een onderhoudsplan op te stellen en de beek te herprofileren blijven uit. Het heeft geen enkele zin om nog meer steekkaartjes in te vullen als niemand ze in de hand neemt en er iets mee doet. Mijn ontgoocheling is groot, zeer groot. Met mijn afwezigheid wil ik een signaal geven en mag dat toch aankaarten.”

Volgend jaar

De Heulebeek van tweede categorie wordt beheerd door de provincie. Het bufferbekken van 350 bij 60 meter is in gebruik sedert augustus 2015 en heeft een capaciteit tot 23.200 kubieke meter. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) noemt onder meer corona als een reden van de vertraging en kondigt tegen maart volgend jaar een plan van aanpak aan.

“De VMM is daarmee nu al meer dan twee jaar bezig”, reageert de burgemeester. “Het blijft altijd maar bij plannen. Er moet een uitvoering komen, op het terrein en niet op papier.”

“Nu zal het maart zijn en gaat men het dus weer zes maanden uitstellen. Onze inwoners hebben daar geen enkele boodschap aan. Ik bescherm als burgemeester mijn inwoners en vraag dat men afkomt met acties en geen plan van aanpak, want wat zijn we daarmee?”

Zes gemeenten

In het stroomgebied van de Heulebeek hebben door de klimaatverandering op termijn 79 procent meer adressen jaarlijks één kans op tien om te overstromen. De beek loopt door Heule, Kuurne, Moorslede, Moorsele, Ledegem en Zonnebeke. De betrokken gemeenten, de intercommunale Leiedal, de West-Vlaamse Intercommunale, Departement Landbouw & Visserij, Natuur.Koepel Zuid-West-Vlaanderen, de provincie en het Vlaams Kenniscentrum Water ondertekenden begin vorig jaar een charter Riviercontract Heulebeek.

Tijdens de online gemeenteraad vorige maand kaartte fractieleider Veerle Demeulenaere (N-VA) de aanslepende problematiek aan en verwees naar de watersnood in juli in vooral Wallonië en een deel van Vlaanderen. “Na een uitzonderlijke regenval liepen jaren geleden in Dadizele heel wat huizen en kelders onder water”, aldus Veerle.

“Ook vorig jaar in februari zag het er weer heel slecht uit in de omgeving van de Heulebeek en het bufferbekken op de grens van Dadizele en Moorslede. Sindsdien houden de bewoners van de lager gelegen straten en in de omgeving van de Heulebeek hun hart vast bij elke nieuwe zware regenval.”

Gewezen Dadipark

Veel eerder, in zowel 2005 als 2012, na hevige neerslag hadden de bewoners van de Moorsledestraat al met wateroverlast te kampen. De Vlaamse Milieumaatschappij haalt aan dat er nabij de splitsing van de Passendalebeek en de Heulebeek een bufferbekken komt. De onderhandelingen tussen de provincie en verschillende landbouwers zijn aan de gang, maar het verwerven van de nodige gronden verloopt echter stroef. De gemeente zet de provincie aan tot spoed.

Zoals eerder vermeld komt er ook een bufferbekken goed voor 34.000 kubieke meter op de terrein van het gewezen Dadipark, maar ook daar wordt het wellicht nog lang wachten op de eerste spadesteek. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier