Burgemeester Waregem: “Ondanks uitschakeling ben ik toch trots en hoopvol”

foto Belga
Redactie KW

Als de grootste sportclub van de stad de match van het jaar speelt, laat dat ook de Waregemse burgervader niet onberoerd. De halve bekerfinale van Zulte Waregem tegen Club Brugge was woensdag de rode draad doorheen een alweer drukke dag voor Kurt Vanryckeghem. Chronologisch overzicht van hoe de CD&V-burgemeester een speciale 5 februari beleefde. “Wat als Vossen had meegespeeld… Het was een vraag die zowat iedereen zich na afloop stelde.”

Schepencollege

in Waregem

“Uiteraard bespreken we tijdens die vergadering de belangrijkste dossiers, maar de wedstrijd van ‘s avonds was absoluut hét centrale onderwerp tijdens de informele gesprekken. Iedereen keek er enorm naar uit, we maakten onderling een pronostiek op, alle schepenen waren ook op de match. Opvallend: iedereen was erg positief gestemd, we zagen Essevee allemaal doorstoten. Al kon dat ook wishful thinking zijn geweest. Ik duimde voor een zenuwslopende 0-0, waarbij Zulte Waregem zich kon kwalificeren dankzij het tegendoelpunt op verplaatsing.”

Plenaire vergadering

Vlaams parlement, Brussel

“Tijdens de autorit spookte er van alles door mijn hoofd, ook de clash tegen Club passeerde enkele keren de revue. In de wandelgangen van het parlement werd ik door verschillende mensen met een blauw-zwart hart aangeklampt over de sportieve strijd van ‘s avonds. Elkaar wat jennen, het hoort er allemaal bij.”

Aankomst in het stadion

“Ik had collega-parlementslid Kris Van Dyck (N-VA) uitgenodigd om samen de wedstrijd te volgen. Het was heel lang geleden dat hij nog in het Regenboogstadion was geweest. Hij was behoorlijk onder de indruk van de metamorfose die de accommodatie door de jaren heen heeft ondergaan. Het ongezellige stadion van vroeger, met de atletiekpiste er nog rond, heeft plaats geruimd voor een gezellige kuip, zeker als nagenoeg alle plaatsjes uitverkocht zijn zoals woensdag het geval was.”

De spelers van Essevee bleven verweesd achter na het laatste fluitsignaal. (foto Belga)
De spelers van Essevee bleven verweesd achter na het laatste fluitsignaal. (foto Belga)© BELGA

Drie minuten voor de aftrap

De supporters in het sfeervak ontrollen de grote tifo ‘Deur de muur en were’ en gooien honderden rood-groene slingers naar beneden als de gladiatoren de arena betreden. “Dat was een heel mooie actie van de fans, die zich overigens erg sportief hebben gedragen. Ik was verheugd over de massale interesse voor deze match, wat toch niet zo evident was. Een woensdagavond, laat aanvangsuur, wedstrijd live op televisie… Toch namen ruim 10.000 mensen de moeite om naar het stadion af te zakken. Om veiligheidsredenen hadden we de combiregeling ingevoerd, waarbij je alleen via een abonneehouder aan tickets kon geraken. Dat is van cruciaal belang omdat we zoveel mogelijk willen vermijden dat Club-supporters zich tussen die van Essevee kunnen mengen. Je kan dat nooit volledig uitsluiten, maar dankzij de voortreffelijke organisatie van de politiezone Mira en de stewards is alles pico bello verlopen.”

Rust

“Halfweg mogen we ons nog altijd virtueel bekerfinalist noemen, dat mag gevierd worden met een frisse pint.”

Club scoort de 0-1

“Collega Kris Van Dijck sprong even recht toen Mechele de 0-1 aantekende, maar hij heeft wijselijk zijn blauw-zwarte sjaal thuis gelaten. Ik wanhoopte nog niet, er was nog tijd genoeg om terug te slaan. Wat ruim twintig minuten later ook gebeurde toen Oberlin de 1-1 binnen duwde.”

1-2, Charles De Ketelaere

“Op dat moment besef je dat het voorbij is, omdat er amper nog tijd was om nog twee keer te scoren, wat de ploeg overigens wel nog geprobeerd heeft.”

Tweeledig gevoel

“Het mislopen van de bekerfinale zorgt voor enige bedruktheid, maar al snel overheerst een gevoel van trots en hoop: als de ploeg dezelfde verbetenheid en kwaliteit kan combineren met efficiëntie is er nog een mooie kans op play-off 1. Heel wat mensen vroegen zich af wat het was geworden als Jelle Vossen had meegespeeld, zeker omdat de aanvallers die wel speelden, niet uitblonken in efficiëntie. Maar goed, dat zullen we natuurlijk nooit weten…”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier