Burgemeester waarschuwt: “Strenge controles tijdens Gent-Wevelgem”

Wie geen ticket heeft, wordt opgeroepen thuis te blijven. © belga
Redactie KW

Burgemeester Jan Seynhaeve roept de bevolking op om de regels meer dan ooit na te leven, om zo een nieuwe lockdown te vermijden. “Onze diensten bellen de verenigingen op om de nieuwe, strengere maatregelen te overlopen. Gent-Wevelgem kan doorgaan, maar waakzaamheid is geboden en we zullen streng controleren. De speeltijd is voorbij.”

Ook in Wevelgem zijn de coronacijfers alarmerend. De recentste cijfers spreken over 25 nieuwe besmettingen. 11 in Wevelgem, 11 in Gullegem en 3 in Moorsele. Woensdagvoormiddag zat burgemeester Jan Seynhaeve, net als elke twee weken, samen met onze betrokken diensten, de politie en Eerstelijnszone. Tijdens die crisiscel wordt telkens de laatste stand van zaken besproken rond corona.

In eerste instantie ging het over wielerwedstrijd Gent-Wevelgem. Die kan, ook met de strengere regels die gisteren werden aangekondigd, doorgaan. In de aankomstzone, waarvoor online (www.wevelgem.be/gent-wevelgem) tickets werden verkocht, moeten alle aanwezigen zoals eerder al aangekondigd aan een tafel plaatsnemen. “Met de nieuwe maatregelen mag dat met maximum vier personen zijn. Wij zullen daar zelf ook duidelijk over communiceren, en dat ook controleren”, waarschuwt de burgemeester.

Volg de wedstrijd op televisie

“Daarnaast roepen we alle inwoners op om zich langs het parcours aan de regels te houden: een mondmasker te dragen én voldoende afstand te houden. We volgen ook de organisatie in haar oproep om niet naar de koers te komen als je geen ticket hebt, en de wedstrijd veilig thuis te volgen.”

“De sportdienst en jeugddienst zullen respectievelijk alle sportclubs en jeugdbewegingen in onze gemeente contacteren om hen te wijzen op de maatregelen die vanaf vrijdag van kracht zijn. Ook in cafetaria’s of in jeugdhuizen moet iedereen die een glas drinkt neerzitten aan een tafel, en dat met maximum vier personen aan die tafel.”

Geen waarschuwingen meer

“Het is uiteraard niet de bedoeling dat leden er na 23 uur blijven plakken”, zegt burgemeester Jan Seynhaeve. “Onze jeugddienst en sportdienst gaan de nieuwe regels duidelijk overlopen en uitleggen, en ook communiceren dat er geen waarschuwingen meer komen. De politie zal controles uitvoeren, en ook ikzelf spring desnoods op de fiets om te controleren of alle verenigingen zich aan de regels houden.”

“Maar ook alle andere inwoners roepen we op om zich aan de nieuwe regels te houden. Zoals de beslissing van onze gouverneur het voorschrijft, verwachten we dat elke inwoner te allen tijde een mondmasker bij zich heeft, zodat hij of zij dat kan opzetten als het druk wordt.”

“De cijfers zijn niet goed. In andere landen zouden we met dergelijke cijfers al in complete lockdown gaan. Hier krijgen we nog wat vrijheid. Het is aan ons om die vrijheid dankbaar te omarmen, en er samen voor te zorgen dat we een echte lockdown kunnen afwenden. Ik zal er dan ook streng op toezien dat de regels worden nageleefd. De speeltijd is voorbij.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier