Burgemeester verbiedt schaatsen op Damse Vaart

Burgemeester Joachim Coens hijst de rode vlag.© Davy Coghe
Burgemeester Joachim Coens hijst de rode vlag.© Davy Coghe
Piet De Ville

Dams burgemeester Joachim Coens heeft vrijdagmorgen de rode vlag gehesen aan de brug in Damme-Centrum. Schaatsen op de Damse Vaart is dus nog niet toegestaan.

Met het hijsen van de rode vlag wordt in Damme traditioneel aangegeven dat het nog te gevaarlijk is om te schaatsen op de Damse Vaart. Dat schaatsen nog niet toegelaten is, mag geen verrassing heten. Het is nog maar sinds donderdagmorgen dat er is zich een eerste ijslaagje op de vaart heeft gevormd.

De Damse Vaart strekt zich uit van Brugge tot Sluis en is behoorlijk breed en diep. In die zin heeft de vaart dus een pak meer strenge vorst nodig dan ondergelopen weilanden of ondiepe vijvers en plassen. “Het eerste ijslaagje was voor ons dus de aanleiding om de vlag te hijsen”, zegt burgemeester Joachim Coens (CD&V).

Metingen op andere plaatsen

“Net om het heel duidelijk te maken dat schaatsen verboden is. Door die eerste ijslaag zouden sommige mensen misschien in de verleiding komen om het ijs toch eens te testen maar dat is nu echt nog veel te gevaarlijk.”

De brandweer is vrijdagmorgen ook op pad om op diverse plaatsen het ijs te gaat meten, zo ook aan de Damse Vaart. Een meting ter hoogt van de horecazaak ‘t Apertje langs de vaart wees uit dat het ijs daar zo’n drie centimeter dik was.

Ook in Damme-Centrum, ter hoogte van de aanlegsteiger van de plezierboot Lamme Goedzak werd er gemeten en daar was het zeker niet veel beter. De brandweer ging ook meten bij een plas op het natuurdomein bij de stadswallen, ter hoogte van de Rabattestraat in Damme.

Meibosvijvers Sijsele

Daar wilden ze ons de dikte niet meedelen maar er werd wel duidelijk dat het ijs daar toch al een stuk dikker was. De betrokken diensten gaan vandaag, vrijdag, in overleg om te horen of en wanneer schaatsen op deze plas mogelijk is.

Verder wordt er ook nog gemeten aan de Meibosvijvers in Sijsele, een eerder diepe waterpartij dus de verwachting is dat het ijs daar zeker nog niet dik genoeg is om veilig te schaatsen. Burgemeester Coens liet nog optekenen dat hij schaatsen zeker wil toelaten bij voldoende ijsdikte, 10 à 12 centimeter dus, maar dat het ijs enkel door schaatsers zal mogen betreden worden en dus niet door wandelaars.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.