Burgemeester van Langemark-Poelkapelle waarschuwt: “We moeten ook nu waakzaam blijven voor alle vormen van geweld en onverdraagzaamheid”

We zien de kinderen van de lagere school die bloemen neerlegden aan het graf van de gesneuvelden samen met het gemeentebestuur en een afvaardiging van de oud-strijdersverenigingen. © Philippe Corneillie
Redactie KW

“Boodschappen van hoop en vrede moeten we levendig houden”, zegt burgemeester Dominique Cool tijdens de herdenkingsplechtigheid naar aanleiding van het einde van de eerste wereldoorlog in Langemark-Poelkapelle.

Met het tekenen van de wapenstilstand in een treinwagon in het bos van Franse Compiègne kwam een einde aan de gruwel van WOI. “Vandaag zijn onze gedachten bij de gesneuvelden van toen en brengen we hulde aan zij die hun leven gaven voor de democratie. Het was een verschrikkelijke uitzichtloze stellingenoorlog met honderdduizenden doden met slechts enkele meters terreinwinst.”

“WOII was mogelijk nog verschrikkelijker. Na iedere oorlog en de huidige brandhaarden in de wereld weerklinkt de oproep “Nooit meer oorlog”. Jammer genoeg herhaalt de geschiedenis zich telkens opnieuw. Toch slaagde de wereld na conflicten er in om opnieuw de handen in elkaar te slaan en de Verenigde Naties met de Veiligheidsraad op te richten. De universele verklaring van de rechten van de mens schreef dat misdaden tegen de menselijkheid ontoelaatbaar zijn en elk mens dezelfde rechten en behandeling verdient”, blikt burgemeester Dominique Cool in de geschiedenis.

Zinloos geweld

“In onze eigen omgeving zien we uitingen van zinloos geweld, zoals met de terreuraanslagen. Ook toen kwamen boodschappen van hoop en vrede. Die boodschap moeten we blijven koesteren. Onverdraagzaamheid mag ons niet onverschillig laten. Daarom moeten we 11 november blijven herdenken en waakzaam blijven voor alle vormen van geweld. Liefde is een werkwoord en vrede eveneens. Laat ons hopen dat de leuze “Nooit meer oorlog” op de 4 zijden van de IJzertoren ooit bewaarheid wordt”, besloot burgemeester Cool.

(pco)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier