Burgemeester van Koksijde opnieuw in de clinch met Fedasil

© belga
Redactie KW

Kustburgemeester Marc Vanden Bussche (LB) vindt dat het asielcentrum in Koksijde zich niet aan de regels houdt. “Het is onbegrijpelijk dat de bewoners naar hun familie aan de andere kant van het land mogen reizen, terwijl iedereen in zijn kot moet blijven.” Hij meent ook dat kinderen uit het centrum niet naar school mogen zo lang ze niet getest zijn.

Er zit al lang een haar in de boter tussen de burgemeester van de kustgemeente en Fedasil. Op de luchtmachtbasis in Koksijde bevindt zich een open asielcentrum waar een driehonderdtal personen verblijft. Eind maart ging het centrum op eis van de gemeente een tijdje preventief in lockdown. Nu ligt de burgemeester in de clinch met Fedasil over het ontbreken van testen op kinderen in het centrum.

“In rusthuizen en andere centra wordt uitgebreid getest, waarom kan dat dan niet in het asielcentrum? Er zijn ondertussen besmettingen vastgesteld, maar Fedasil doet alsof er niets aan de hand is. Ik zou van de virologen en de minister van Volksgezondheid graag horen hoe wij dit moeten aanpakken.”

De burgemeester zou contact hebben gehad met de directie van enkele scholen. “Zij zien het ook niet zitten dat de kinderen uit het centrum waar besmettingen zijn vastgesteld, zomaar terug naar school komen. Iedereen leeft er erg dicht op elkaar, soms met meerdere gezinnen op een kamer. De regels rond social distancing worden er niet gerespecteerd en bewoners krijgen nog altijd de toestemming om naar familie te gaan in een andere stad. Dat is toch onbegrijpelijk, terwijl iedereen in zijn kot moet blijven om de verspreiding tegen te gaan? “

Volgens Fedasil raden onderzoeksinstellingen niet aan om kinderen te testen vooraleer ze weer naar school kunnen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.