Burgemeester van Brugge verbiedt anti-racismebetoging uit vrees voor rellen

Na de anti-racismemanifestaties in Antwerpen en Brussel kwam het op bepaalde plekken tot rellen en vandalisme. © belga
Olivier Neese

De manifestatie ‘Black Lives Matter’ in Brugge mag morgenmiddag dan toch niet doorgaan. Dat beslist burgemeester Dirk De fauw, nadat de Brugse politie tips kreeg dat relschoppers uit Brussel en Antwerpen naar Brugge zouden afzakken.

Dinsdag zou in Brugge om 14.30 uur een ‘Black Lives Matter’-betoging plaatsvonden. Zou, want burgemeester Dirk De fauw (CD&V) besliste zopas dat de manifestatie niet mag doorgaan. “De Brugse politie kreeg tips binnen dat de relschoppers uit Brussel en Antwerpen morgen naar Brugge zouden afzakken”, zegt de Brugse burgemeester. “Daarop hebben de politie en ik beslist dat de actie van morgen niet mag doorgaan. De organisatoren worden morgenmiddag wel ontvangen op het stadhuis. Want de boodschap tégen racisme steunen we uiteraard. Daarom waren de korpschef en ikzelf vorige week van plan om symbolisch aanwezig te zijn op het evenement.”

Aanzwellende kritiek

Allicht speelt ook de aanzwellende kritiek van massabetogingen in coronatijden – waarbij samenscholingen verboden zijn – een rol. Ook zijn partijvoorzitter Joachim Coens noemde de massabetoging “onbegrijpelijk”.

Vlaams Belang Brugge, bij monde van oppositieraadslid Stefaan Sintobin, eiste maandagmorgen ook dat de burgemeester de manifestatie zou verbieden. “Ik vond het al ongehoord dat de manifestatie in Brugge was toegelaten maar na de incidenten, het geweld, de plunderingen en de totale negatie van alle coronamaatregelen in Brussel en Antwerpen moet deze manifestatie verboden worden”, klonk het. “In het belang van de gezondheid van onze inwoners, om de veiligheid voor onze winkels te garanderen en uit respect voor onze handelaren.”

De politie van Brugge zal morgen een oogje in het zeil houden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.