Burgemeester Stephan Mourisse (Vleteren): “Simpel, maar emotioneel diepgaand: zo moet muziek zijn”

Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

Maar weinig mensen die een stem zó weten te appreciëren als burgemeesters. En dus moeten de verkozenen des volks ook wel iets hebben met muziek. We vragen elke week een burgemeester naar zijn of haar favorietje liedjes en laten jullie met veel plezier meeluisteren. Deze week : Stephan Mourisse, burgemeester van Vleteren.

Stephan Mourisse, notaris en burgemeester van Vleteren, noemt zichzelf een ‘muzikaal analfabeet’. “Ik heb nooit muziekschool of zo gevolgd, ik was meer bezig met sport. Tennis, voetbal, surfen, noem maar op.” De burgemeester heeft daar ook geen spijt van en ervaart het dus niet als een gemis dat hij geen piano, gitaar of harp kan spelen. “Andere mensen kunnen dat beter“, stelt hij.

Toch luistert Stephan Mourisse uiteraard wel naar muziek. “Ik heb geen uitgebreide platen- of cd-collectie, maar luister via Sonos op het internet”, legt hij uit.

Optredens pikt hij wel af en toe mee. “Ozark Henry en Daan bijvoorbeeld, ik heb het wel voor Belgische bands.” Maar op een festival was Stephan Mourisse nog nooit. Toch een beetje een gemis, want de burgemeester wil toch eens in levenden lijve ervaren hoe zo’n Rock Werchter of Tomorrowland er nu aan toe gaat. “Daar ga ik de komende jaren toch werk van moeten maken, want als ik daar als zestiger nog moet rondlopen ga ik toch een beetje afsteken vrees ik…”

En kijk, het hoeft zelf geen tien jaar meer te duren, want komende zomer trekt Stephan Mourisse vermoedelijk al een eerste keer naar de heilige wei van Werchter voor TW Classic, dit jaar met Guns ‘n’ Roses.

Die prijken ook in zijn top tien trouwens, de hele lijst kan je hieronder ontdekken:

>> Deze playlist werd gemaakt via Deezer. Indien u enkel 30 sec. per nummer te horen krijgt, meldt u zich best eerst aan via deezer.com.

01 Ozark Henry – An angel fell it’s done

“Deze song heeft Ozark Henry gebracht op de begrafenis van mijn zoon, de woorden spreken voor zich en raken mij dan ook in het diepste van mijn hart.”

02 Paolo Nutini – Iron sky

“In zekere mate draagt de plaat van Paolo Nutini de lading van de aanslagen in Parijs. In ‘Iron Sky’ zingt Paolo over hoop, over vrijheid, over religie, over liefde boven haat. De Schotse zanger raakt mij, in zijn muziek en zijn teksten.”

03 Daan – A man needs a maid

“Het gaat over een eenzame man die niet meer voor zichzelf kan zorgen. De man bedelt van deur tot deur om hulp. In bredere betekenis gaat het lied over een man die worstelt tussen zijn verlangen om een vriendin te hebben, terwijl hij aan de andere kant bang is dat de liefde hem pijn zal doen. De tekst zelf spreekt mij niet persoonlijk aan maar ik ben een grote fan van Daan, hij brengt zijn muziek vol passie en inleving.”

04 Novastar – The best is yet to come

“Het beste moet misschien nog komen, maar dit prachtnummer komt toch al in de buurt.”

05 Leonard Cohen – Famous blue raincoat

“‘Famous Blue Raincoat’ gaat over een driehoeksverhouding, waarin een zekere Jane de hoofdrol speelt. Het is een van de meest gecoverde songs van Cohen omdat schoonheid zelden zo perfect was en perfectie zelden zo mooi.”

06 José Gonzalez – Down the line.

“Deze song gaat over een vriend die een moeilijke periode doormaakt, die dezelfde fouten blijft maken tot ‘the darkness’ het overneemt. Het is een triestig nummer vol emotie en zeer herkenbaar.”

07 Oasis – Wonderwall

“De akoestische gitaarsolo die dienst doet als intro voor ‘Wonderwall’ is één van de meest geroemde rockfragmenten. Het is ook de bekendste song van Oasis en het blijft prachtig.”

08 Guns ‘n’ Roses – November rain

“De tekst gaat over problemen in een liefdesrelatie en hoe moeilijk het is om in tijden van tegenspoed nog van elkaar te houden. Deze zomer ga ik wellicht naar Werchter om deze band live te zien.”

09 Moby – Why does my heart feel so bad

“Simpel en niet complex, maar zo emotioneel diepgaand: zo moet muziek zijn. Moby is een echte artiest die je in een bepaalde trance kan brengen met zijn muziek.”

10 Coldplay – Yellow

“Yellow is een kleur die in zijn lied bepaalde gebeurtenissen reflecteert waaronder, ouder worden, het leven verliezen,… Je kan het interpreteren op verschillende manieren, maar ik ben gewoon fan van coldplay, niet alleen deze song.”