Burgemeester Ruth Vandenberghe is het zeker: “’Winter in Kortrijk’ gaat door”

Burgemeester Ruth Vandenberghe, schepen Wouter Allijns, medewerkers en foorreizigers in het begijnhofpark, waar de kerstmarkt al in opbouw is. (foto LO)
Kurt Vandemaele
Kurt Vandemaele Reporter

Honderd procent. Zo groot is de kans dat ‘Winter in Kortrijk’ doorgaat, als je het burgemeester Ruth Vandenberghe vraagt. En Wouter Allijns, schepen van feestelijkheden, zit op dezelfde golflengte. Kortrijk heeft al langer de ambitie om de beste en gezelligste stad te zijn. En dus moet die kerstmarkt doorgaan, van 9 december tot 9 januari, ook al annuleren tal van gemeenten en gewaagt Marc Van Ranst weer van een lockdown. Het wordt wel een editie in afgeslankte vorm. Vorig jaar werd de kerstmarkt in Kortrijk nog afgelast.

“Heel veel steden hebben ervoor gekozen om ook nu weer alle winterevenementen af te gelasten, maar Kortrijk niet,” vertelde burgemeester Ruth Vandenberghe woensdagmiddag tijdens het persmoment in de aula van Kortrijk 1302, waar buiten in het begijnhofpark de opbouw van de eerste kraampjes al begonnen was. “Wat wij doen is perfect binnen de geldende regels. De wet is de wet en het is ook niet onze bedoeling die te overtreden. Het is mijn plicht om de Kortrijkzanen, de inwoners en de handelaars, een beetje hoop te geven. Kerst is de periode bij uitstek van hoop, verbondenheid en gezelligheid. En daarom willen wij toelaten dat er nog geleefd kan worden,” aldus de burgemeester. Maar een positieve attitude gaat gepaard met negatieve tests. “De federale regering heeft maatregelen genomen met de bedoeling om zoveel mogelijk zaken op een veilige manier te laten doorgaan. Die gaan we respecteren. En blijkt dat er nieuwe maatregelen komen, dan gaan we die ook respecteren.”

Ik wil de Kortrijkzanen

wat hoop geven.

Wat wij doen, is perfect binnen de geldende regels

Burgemeester Ruth Vandenberghe

Heidi Coussens, voorzitter van de West-Vlaamse afdeling van de Vereniging der Belgische Foornijveraars (VDBF), is optimistisch. ”We zijn erg tevreden. En ik heb nooit gevreesd, ondanks het feit dat er snel een kruis getrokken werd door de wintermarkten in Gent en Lauwe. Schepen van Feestelijkheden Wouter Allijns communiceerde snel dat er een oplossing zat aan te komen. In tegenstelling tot Menen, dat zonder overleg alles afgelastte. Ik sta daar zelf ook met een standje. Pas nadat alles in de pers was verschenen, kregen we telefoon. Dat vind ik geen manier van werken, eerlijk gezegd.”

Heidi heeft er vertrouwen in. “Kortrijk gaat ons steunen, zolang het kan. De stad is alles en iedereen een stap voor, bijvoorbeeld met het gebod dat je op ‘Winter in Kortrijk’ een mondmasker moet aandoen. Maar alles zal afhangen van de beslissingen van de federale regering, en het overlegcomité.”

Als de situatie onveranderd blijft, heeft Heidi geen schrik dat marktkramers financieel in het rood zullen gaan. “Dat geldt zowel voor het stageld als voor de gedane investeringen. Als het publiek meewil, zullen onze mensen hun boterham wel kunnen verdienen. Mochten er nieuwe maatregelen of een lockdown komen, wordt het een ander verhaal. Maar daar gaan we nog even niet van uit.”

Drinken met verstand

Schepen van Feestelijkheden Wouter Allijns heeft alvast zijn Rudolftrui klaargelegd en belooft een gezellige drukte met naast de kerstfoor en de ijspiste ook de kerstmarkten met kraampjes en winterterrasjes. “Die ijspiste zal nog een stuk groter dan aanvankelijk voorzien aangezien we daar de kraampjes geschrapt hebben. Het Begijnhofpark zal je binnengaan via de Arc De Triomphe, en daar komt er een hindernissenparcours en een doolhof voor de kinderen en ook 20 kraampjes waar je je honger en dorst zal kunnen stillen. Op het Sint-Maartenskerkhof zal je kunnen genieten van de vele live-optredens en dj-sets en uiteraard ook een drankje,” aldus nog Wouter Allijns. En daarvoor moeten mensen niet per se gezeten zijn. “Ook staande bezoekers zullen een slokje kunnen nemen. Gewoon eventjes het maskertje laten zakken.” Wie dus geen last wil hebben van dat mondmasker moet vooral zuipen en schransen, zijn we even van kwade wil. “Dat is niet de bedoeling,” lacht de burgemeester. “Mensen moeten genieten en hun gezond verstand gebruiken.”

De kerstfoor wordt dubbel zo groot als andere jaren. Olivier Es staat er met twee kramen. “Aan het ene kraam moet je blikjes omgooien, aan het andere moet je ballen in open monden mikken.” Dat zullen dan monden zonder masker zijn. Olivier is ervan overtuigd dat de foor kan doorgaan. “We zijn het intussen gewoon om zo te werken. En uit het optimisme van de burgemeester af te leiden, mogen we ervan uitgaan dat alles doorgaat.” Kurt Delforge schat de kans op 7 op 10. Maar ook hij hoopt. “Ik sta al 30 jaar in de kerstperiode met mijn oliebollenkraam op de Grote Markt. Zelfs vorig jaar stond ik er, ondanks de afgelasting van de kerstmarkt. Maar geloof me, het is veel gezelliger als er van alles te beleven is.” Marc Speybrouck was in 2020 de Krak van Kortrijk en zal samen met 20 vrijwilligers vier weken lang een kraam openhouden ten voordele van Levensloop en de stichting tegen kanker. “Ja, het feest zal doorgaan,” zegt hij. “Anders gaan mensen illegale feestjes organiseren en is er nog minder controle mogelijk. En ook, de mensen moeten buitenkomen. Het is de gezelligste periode van het jaar.”

Wintertuin

De opbouw van het doolhof in het Begijnhofpark is intussen al begonnen en ook op het Sint-Maartenskerkhof zijn de eerste werkzaamheden aan de gang. Spannende tijden voor Joran Vanhoenacker die samen met zijn kompanen Brecht François en Matias Declercq voor de kraampjes en evenementen zorgt op de pleinen waar dat mag. Hij baatte vroeger zelf een kraampje uit en is ook de man achter de Wintertuin in de Rijselstraat. Die verhuist nu naar het Sint-Maartenskerkhof. “Wij kunnen niet anders dan optimistisch zijn,” zegt Joran. Hij schat de kans op 80 à 90 procent dat het feest in Kortrijk doorgaat. “Ik denk wel dat er mogelijks nog strengere maatregelen volgen. Wij houden er rekening mee dat je misschien rechtopstaand niet meer zal mogen consumeren. Daarom creëren we nog meer zitplaatsen. En we hebben een app geïnstalleerd zodat mensen kunnen bestellen aan een tafeltje. Natuurlijk, als alles uiteindelijk verboden wordt, dan zijn wij de dupe. Dan is alle harde werk van de voorbije vier, vijf maanden voor niets geweest.” Tegelijk benadrukt Joran dat hij veel steun ondervindt van de stad en hoopt hij dat er bij een gedwongen schrapping van de feestelijkheden een tussenkomst voor de vele uitgaven kan komen die het jonge trio tot nu toe heeft gemaakt.

Te veel bezoekers

KRTK Bazaar is een initiatief van gemeenteraadslid Niels Lybeer (Team Burgemeester) dat maandelijks plaatsvindt op het Overbekeplein. Op 11 en 12 december gaat de gewone markt er door, maar tijdens ‘Winter in Kortrijk’ hoopt Lybeer een beperkte versie van die Bazaar te kunnen organiseren. “Dat is een plein met handelaars en die hebben geen CST nodig. We willen hen zeker geen klanten ontnemen. Dus gaan we moeten kijken om een deel van het plein af te sluiten zodat de bezoekers van onze markt wel een CST kunnen voorleggen. Voor mij is er 90 % kans dat het feest doorgaat. Tenzij er noodgedwongen nog extra maatregelen komen. Natuurlijk, als elders alle kerstmarkten geschrapt worden, verleg je het probleem en lopen we hier het risico dat er hier te veel volk is.”

“Het is niet per definitie slecht dat mensen van buiten Kortrijk hier komen afzakken, want de sfeer en gezelligheid beperkt zich in die periode niet alleen tot de kerstmarkt,” zegt Ruth Vandenberghe. “De kerstmarkt is supertof, maar geniet dan ook van onze 1,4 miljoen lichtjes en de gezelligheid overal in de stad. Dus laat ze maar komen. En wordt het te druk, en dat wordt gemonitord, dan gaan we eventjes wat mensen moeten weren of ze tijdelijk laten wachten tot het weer verantwoord is.” Ze sluit af met nog eens te benadrukken dat ze er in gelooft. “Ik weet dat er een risico bestaat. Maar ik wil erin geloven. “Wie zei ook weer dat hoop doet leven?

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.