Burgemeester Renaat Landuyt (Brugge): “De muziek van Tommorowland? Ik kan dat verdragen”

Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

Maar weinig mensen die een stem zó weten te appreciëren als burgemeesters. En dus moeten de verkozenen des volks ook wel iets hebben met muziek. We vragen elke week een burgemeester naar zijn of haar favorietje liedjes en laten jullie met veel plezier meeluisteren. Deze week : Renaat Landuyt, burgemeester van Brugge.

Onze reeks waarin we op zoek gaan naar de muzikale voorkeuren van onze burgemeesters, leidt ons na bijna 50 afleveringen naar Brugge. Daar duikt Renaat Landuyt even in zijn muzikale geheugen. Daarin blijkt vooral The Who prominent aanwezig.

De burgemeester van Brugge is echter een eerder ‘passieve’ muziekgenieter. Hij analyseert geen teksten, maar houdt van epische muziekstukken, niet zelden als achtergrond als hij leest of werkt. Ook festivals of grote concertshows zijn niet echt aan Renaat Landuyt besteed. “Ik ben nog een paar keer naar Rock Torhout geweest, maar dat was niet mijn biotoop. Ik weet nog dat ik redelijk vooraan stond tijdens een nogal heftig optreden van een kerel in bloot bovenlijf, ik herinner me niet meer wie, en plots ontstond er zo’n moshpit. Serieus geschrokken daar!”

Was Renaat Landuyt ooit zélf muzikaal actief? “Ik heb nog een tijdlang in de harmonie van Zillebeke gespeeld ja”, bekent de Brugse burgemeester. “Ik speelde sax tenor, dat was van mijn twaalf tot mijn negentien jaar denk ik. Ik herinner me dat nog, omdat ik het instrument nog altijd heb staan. Of ik er nog klank zou uit krijgen? De rietjes zijn wat verdroogd en het zilver kan een poetsbeurt gebruiken, maar misschien wel ja.”

De volledige lijst van Renaat Landuyt vind je hieronder:

>> Deze playlist werd gemaakt via Deezer. Indien u enkel 30 sec. per nummer te horen krijgt, meldt u zich best eerst aan via deezer.com.

01 The Who – I’m Free

02 The Who (Quadrophenia) – I Am The Sea

03 Pete Towshend – A Little Is Enough

“Ik ben altijd grote fan geweest van The Who, van bij het begin. ‘Tommy’ was dé rock opera, hun muziek is echt fenomenaal. Ik ben ze ook altijd blijven volgen en was nadien ook fan van het solowerk van Pete Townshend. Of ik ze ooit aan het werk zag? Neen, dat niet. Ik hoorde ook dat ze daar met de Stones, Dylan en McCartney op dat ‘superfestival’ in de VS stonden ja. Als ze nog eens zouden optreden zou ik dat wel proberen te zien, maar een grote festivalganger ben ik nooit geweest.”

04 Bloc Party – Banquet

“Een eervolle ‘tweede’ plaats voor ietwat recenter werk. Hoe ik nieuwe muziek als deze leer kennen? Via de radio. En internet nu ook, dat maakt het allemaal wel veel gemakkelijker, met Spotify en zo. Vaak lees ik ook een bespreking in de krant die mijn aandacht trekt en dan kan ik dat nadien opzoeken op het web. Tommorowland en topdj’s? Ik kan dat verdragen ja, ik ga dat niet meteen wegzappen of zo. Maar je voelt je soms toch wel oud moet ik bekennen.”

05 Het Zesde Metaal – Noar de wuppe

“Ik luister niet altijd vaak naar teksten, maar deze is de schoonste tekst die ik de laatste tijd hoorde. ‘t Is nog ol niet noa de wuppe. Een mooie uitdrukking, die ik een beetje was vergeten.”

06 Bach – Cello Suite n°1

“Ik hoor alle genres wel graag en dus ook klassiek. Tegenwoordig staat de radio in de wagen trouwens al snel op Klara, da’s zowat een nieuwe gewoonte. Vroeger volgde ik in de wagen voor actualiteit, maar ik merk bij mezelf dat dat nu vaak gewoon een streepje klassieke muziek mag zijn.”

07 Pink Floyd – Wish You Were Here

“Pink Floyd is ook een straffe band. Ik heb het altijd wel gehad voor elektronische muziek. De zang was voor mij eigenlijk nooit echt belangrijk. Als ik muziek beluister zit ik meestal niet geconcentreerd te luisteren of mee te zingen, het is meer een achtergrond. Heel vaak als ik aan het lezen ben dan. Als ik een nummer of een plaat hoor, dan weet ik soms nog welk boek ik aan het lezen was toen ik het de eerste keer hoorde.”

08 Willem Vermandere – Lat mie maar lopen

“Uit eigen streek vind ik Willem Vermandere wel goed. Da’s een beetje het westhoekgevoel hé, het er een van ons. En de dubbele bodems in zijn liedjes blijven leuk om te horen.”

09 Massive Attack – Teardrop

“Nog een goeie band die hele goeie elektronische muziek maakt. Veel sfeer sowieso bij dit soort muziek. Ik ben zoals al vermeld geen grote festivalganger, maar het Cactusfestival in Brugge is wel een vaste gewoonte en Massive Attack was daar magistraal een tijdje terug.”

10 Patti Smith – Because the night

“Of ik naast festivals me ook wel eens nestel in de pluche van een theaterzaal? Dat gebeurt wel eens ja. Zo heb ik Patti Smith ‘zittend’ aan het werk gezien. Dat was voor mij de eerste keer dat ik ontdekte dat zoiets kon, een rockartiest voor een zittend publiek.””