Burgemeester Piet De Groote schaft mondmaskerplicht in Knokke-Heist af en vraagt uitzondering voor cafés tijdens EK voetbal

© (Foto MM)
© (Foto MM)
Redactie KW

Vanaf vandaag is het niet langer verplicht een mondmasker te dragen op het openbaar domein in Knokke-Heist. Dat zegt burgemeester Piet De Groote (GBL).

“Er komen enorme versoepelingen aan. Mensen zullen elkaar weer mogen knuffelen. Waarom zouden we de mensen dan blijven beperken in hun vrijheid met het mondmasker?”, stelt De Groote, die meteen ook oproept om de volledige horeca vervroegd te openen én een uitzondering vraagt voor de cafés tijdens het EK voetbal. “Anders krijgen we problemen.”

“Het wordt mooi weer, de coronacijfers gaan de goede kant uit, de vaccinaties lopen vlot: we moeten de mensen niet langer beperken in hun vrijheid. Want ja, ik vind het verplichten van een mondmasker een grote vrijheidsbeperking. De reacties die ik krijg op het burgemeestersbesluit zijn ook steevast positief. “Eindelijk”, is zowat het meest gehoorde antwoord”, motiveert de burgemeester zijn beslissing. “ Het gaat voor de duidelijkheid over het opheffen van de mondmaskerplicht op het openbaar domein. Daar kan je als burgemeester zelf over beslissen. In de winkels blijft het natuurlijk wél verplicht, net zoals op markten, stations of in horecazaken. Als het druk wordt, blijven we de mensen aanraden een masker te dragen. Maar verplichten? Neen, dat gaan we niet meer doen. Dus wie zich veiliger voelt met masker: draag er alstublieft eentje. We leggen de verantwoordelijkheid bij de mensen zelf. We moeten de bevolking vrijheid durven geven. Ik heb de beslissing afgetoetst met de politie en die was meteen te vinden voor het idee.“

De Groote hoopt ook dat de cafébazen duidelijke regels krijgen tijdens het EK voetbal. “Met hoe de plannen nu zijn, zullen voetbalfans de eerste helft binnen kunnen kijken, maar vlak voor de tweede helft zouden ze wel het café moeten verlaten. Terwijl je buiten wél mag blijven kijken. Dat zal voor problemen zorgen. Hoe gaan horeca-uitbaters die mensen buiten krijgen? Het is ook niet logisch, toch?” (MM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.