Burgemeester onder de indruk van mondmaskers in Kortrijk: “Veiligheidsraad zal ons volgen”

Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne. © belga
Olaf Verhaeghe

De Stad Kortrijk was vrijdag een van de eersten in Vlaanderen om een algemene mondmaskerplicht op te leggen. Niet enkel op drukke plaatsen, maar op het hele grondgebied. Burgemeester Vincent Van Quickenborne is bijzonder tevreden met hoe zijn inwoners zaterdag reageerden. “Wij nemen het voortouw. Het zou me niet verbazen mocht de Nationale Veiligheidsraad maandag volgen wat wij doen.”

Vrijdagmiddag besliste het schepencollege van Kortrijk om zowel in het centrum als in de verschillende deelgemeenten het dragen van een mondmasker voor wie ouder is dan 12 jaar te verplichten. “Wij kiezen voor de helderheid en de duidelijkheid“, zegt burgemeester Vincent Van Quickenborne (Team Burgemeester).

Zelf maakte hij zaterdagmiddag ook een grote wandeling door de stad, samen met vrouw en kinderen. “En ik moet zeggen: ik was onder de indruk van de Kortrijkzanen. Ik schat dat zeker 95 procent van de mensen in Kortrijk een mondmasker correct droeg”, klinkt het. “Wetende dat we pas gisteren hebben beslist om de verplichting in te voeren, is dat bijzonder veel. Als je donderdag of vrijdag door de straten liep, zag je misschien tien of twintig procent van de mensen met een mondmasker. De Kortrijkzanen hebben opnieuw hun daadkracht en inzet getoond.”

Dat de politie met gevoel voor gezond verstand toeziet op de mondmaskerverplichting speelt volgens de burgemeester een grote rol. “Maar ik denk vooral dat veel mensen beseffen dat dit de laatste kans is. Als dit niet lukt, zullen winkels opnieuw sluiten, zal de horeca weer dichtgaan, moeten bedrijven opnieuw stoppen. Dan zijn we terug bij af. Dat scenario wil ik – en ik denk iedereen met mij – absoluut vermijden”, aldus Vincent Van Quickenborne nog.

Critici

De forse kritiek op de algemene verplichting in Kortrijk – onder meer viroloog Marc Van Ranst uitte zijn twijfels – trekt de burgemeester zich naar eigen zeggen absoluut niet aan. “Als burgemeester neem ik beslissingen om de veiligheid van de inwoners te waarborgen. We hebben het voortouw genomen, dat klopt, maar ik zie vooral dat steden en gemeenten ons voorbeeld volgen.”

“Trouwens, het zou me absoluut niet verbazen mocht ook de Nationale Veiligheidsraad maandag volgen wat wij vandaag al doen. Ik denk aan de mondmaskers, maar ook aan het beperken van de bubbels tot tien personen. Zoals ik zei: we zien niets dan steun voor de regels in Kortrijk. De critici komen van buiten de stad. En als men het beter denkt te weten, dat men het dan anders doet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier