Burgemeester na mislukte droneshow: “Niet van plan volledig bedrag te betalen”

De droneshow op oudejaarsavond bracht niet het beloofde spektakel. © MVN
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De groots aangekondigde droneshow op oudejaarsavond is uitgedraaid op een teleurstelling. De vertoning ging letterlijk de mist in. De burgemeester van Brugge vindt dan ook dat de voorziene 25.000 euro niet volledig moet betaald worden. “Ik ben ervan overtuigd dat we tot een schikking gaan komen”, aldus burgemeester Dirk De fauw, die de deur op een kier houdt voor een tweede poging.

Liefst 15.000 mensen verzamelden dinsdagavond op ‘t Zand voor wat een ongelooflijk schouwspel moest worden. De firma AndLights van de Brugse tweeling Hannes en Nikos Verschore zou er een spectaculaire droneshow verzorgen, in plaats van het traditionele vuurwerk. Diervriendelijk én baanbrekend. Het hele land keek dan ook naar wat zich in Brugge zou afspelen.

Helaas. Door technische problemen kon slechts een deel van de show vertoond worden. Het beloofde schouwspel werd dan ook onthaald op hoongelach. Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) zag het gebeuren. “Rond 19 uur lieten Hannes en Nikos Verschore me weten dat het door de dichte mist moeilijk zou worden om de show te laten doorgaan. De drones zouden wel de lucht in kunnen gaan, maar door de slechte zichtbaarheid zou de show veel van haar waarde verliezen. We hadden geluidsarm vuurwerk achter de hand, maar kozen ervoor af te wachten. Rond 23 uur bleek dat de mist grotendeels was weggetrokken. We beslisten om de show te laten doorgaan en waren ervan overtuigd dat het zou lukken.”

Het bleek ijdele hoop. “Jammer genoeg was er een technisch defect”, zucht de burgemeester. “Ik ken de details nog niet, maar aan de vochtigheid zou het niet mogen liggen. Drones kunnen in principe zelfs bij regenweer vliegen. Misschien is er ergens een kortsluiting geweest?”

Veiligheid voor alles

Feit is dat slechts het eerste deel van de geplande show kon doorgaan. 40 drones toonden in de lucht een aftelklok, de woorden ‘Happy New Year’ en het cijfer 2020. En dat was het zowat. Volgens de firma AndLights, die kort na het debacle al een bericht op Facebook plaatste, gingen de drones in veiligheidsmodus en konden ze dus niet opstijgen.

Nikos en Hannes Verschore van AndLights.
Nikos en Hannes Verschore van AndLights.© Davy Coghe

“Het systeem is zo geprogrammeerd dat de veiligheid op geen enkel moment in het gedrang mag komen. Na 3,5 jaar werken hadden we graag onze volledige show kunnen tonen, maar veiligheid gaat voor alles. We zijn ergens trots dat we het eerste deel wel konden tonen. 40 drones synchroon in formatie laten vliegen is een technisch huzarenstukje. Jammer van het tweede deel. We gaan snel evalueren en zorgen dat we hier sterker uit komen.”

Tweede kans?

De reacties op de sociale media waren niet van de poes. “Een flop”, “Het Concertgebouw gaf meer licht dan die lichtshow”, “Een klucht”, “Wie gaat die flop betalen? (wiender)”, “25.000 euro in de vuilbak”, klonk het onder meer. Al was niet iedereen negatief: uit een poll op onze website kw.be, waar meer dan 3.000 mensen aan deelnamen, blijkt dat heel wat mensen bijna de helft van de deelnemers de jonge ondernemers een tweede kans willen geven.

Dat geldt ook voor burgemeester Dirk De fauw, die ondertussen een gesprek had met de gebroeders Verschore. “Die gasten hebben daar jarenlang aan gewerkt en zagen dit als de mogelijkheid om echt te gaan doorbreken, dus uiteraard zijn ze erg teleurgesteld. Nu gaan we wel aan tafel zitten om te bekijken hoe we dit financieel afhandelen. Uiteraard kan het niet de bedoeling zijn dat handelsgebuurtekring PluZand en de stad Brugge, die normaliter elk 12.500 euro op tafel zouden leggen, de volledige som gaan betalen. Maar ik ben ervan overtuigd dat we wel tot een schikking zullen komen.”

“Of er bepaalde afspraken waren gemaakt voor als de droneshow niet zou lukken? Eigenlijk niet, er staat daarover niets op papier. We hebben gewerkt op basis van vertrouwen en mondelinge afspraken. We gaan ook nog bekijken hoe we zoiets in de toekomst kunnen vermijden. Misschien kan er als alternatief bij slecht weer of slechte zichtbaarheid een lasershow of een ander indrukwekkend alternatief voorzien worden. Maar ik wil die jonge ondernemers met Brugse roots nu zeker nog niet afschrijven naar volgend jaar toe. We zullen het gesprek aangaan en zien wat mogelijk is.”

Kinderdroom

De droneshow moest hét hoogtepunt worden in het nog prille bestaan van de firma AndLights. De vervulling van een kinderdroom van de uit Brugge afkomstige broers Nikos en Hannes Verschore. “We zijn opgegroeid in Brugge: eerst in de binnenstad en later in Sint-Michiels”, vertelden Hannes en Nikos aan de vooravond van de mislukte show. “Toen we nog kind waren, was onze vader vaak in de weer met telegeleide modelbouwvliegtuigjes. We waren daar enorm door gefascineerd. Mogelijk is het daar begonnen. Drie jaar geleden zijn we gestart met AndLights, de show in Brugge wordt onze vuurdoop. In China is het gebruik van drones als entertainment al sterk ingeburgerd. Daar spreken ze zelfs niet meer over vuurwerk. Het is goed mogelijk dat het hier ook die richting uitgaat.”

Helaas draaide het even anders uit…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier