Burgemeester metselt eerste steen domein Heydelberg

Burgemeester Annick Vermeulen mag de eerste steen leggen van domein Heydelberg. © HV
Redactie KW

Waar langs de Heidelbergstraat in Loppem het AA-tuincentrum tegen de vlakte ging, verrijst sinds het voorjaar het skelet van het eerste Heydelberg-gebouw. De projectontwikkelaars noemen het ‘een uitzonderlijke woon- en werkomgeving midden in een groen landschap’. Eind maart 2022 nemen de eerste bewoners en kantoren er hun intrek.

Naast residentie Lophem Gardens en aan de overzijde van het Vijverskasteel zetten de ontwikkelaars Prodecom en Himpe, en Vastgoed Dewaele, hun zinnen op een tweeënhalf hectare groot terrein.

Geruggensteund door de gemeente Zedelgem loopt door het project met vooruitziende blik de groene lijn die burgemeester en gelegenheidsmetselaar Annick Vermeulen samenvat: “Wonen en werken in onze duurzaam groeiende gemeente, in energiezuinige gebouwen die Zedelgem mee op de kaart plaatsen. Het landhuis ‘Villa Madonna’ en de ‘directeurswoning’ aan weerszijden van het nieuwbouwdomein worden daarbij in eer hersteld en geïntegreerd in het geheel.”

Duurzaam en energiezuinig

Een Loppems project, dat opgetrokken wordt door de Loppemse aannemer Algemene Ondernemingen Himpe. Bestuurders Leo en Tony Himpe menen “dat we in al bij al onzekere tijden, goed gestart zijn. Na twee uitbreidingen van de oorspronkelijke oppervlakte, is er in de eerste fase 1.400 vierkante meter kantoorruimte voorzien op het gelijkvloers, waar de bank ING haar zetel voor Noord-West-Vlaanderen zal in onderbrengen. Op de bovenverdiepingen is er ruimte voor 20 appartementen.”

Het project is ‘bijna-energieneutraal’ (BEN), en loopt zo vooruit op de vanaf 2021 te halen normen. Wie er woont en werkt, moet het er warm of koel hebben door geothermie (aardwarmte) en zonnepanelen, waardoor alle kantoren en woningen bijna energieneutraal zijn.

Groen wonen

Wie langs de Heidelbergstraat kijkt, merkt dat de bosrijke en uitgestrekte velden inderdaad in de meerderheid zijn. Een troef die ‘domein Heydelberg’ uitspeelt ‘in de achtertuin van Brugge.’ Aan de hand van levensechte 3D-beelden van de buiten- en binnenkant van de in totaal 92 wooneenheden in vijf woonblokken, worden kopers over de streep getrokken.

Voor de eerste gevelsteen er lag, ging al meer dan de helft van het gebouw het dichtst tegen de straat de deur uit, weet Maïté Ramault van vastgoedmakelaar Dewaele. “We bieden een mooie diversiteit, voor elk wat wils. De technisch en ruimtelijk doordachte appartementen tellen één, twee of drie slaapkamers, vanaf 80 vierkante meter en 255.000 euro. De nabijheid van twee snelwegen, winkels, scholen en openbaar vervoer spelen daarbij de hoofdrol.” (HV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier