Burgemeester Lippens looft diensten voor opruimen schade door storm Odette

Storm Odette zorgt en zorgde voor heel wat opruimwerk. © DM
Redactie KW

Naar aanleiding van de aanzienlijke stormschade in het weekend van 25, 26 en 27 september heeft burgemeester Graaf Leopold Lippens de Hulpverleningszone 1, de Lokale politie Damme/Knokke-Heist en de gemeentelijke afdeling Stadsonderhoud expliciet bedankt voor het vele werk dat ze dag en nacht hebben geleverd.

“Jullie hebben heel snel en in goede samenwerking en een vlotte coördinatie efficiënt gehandeld om de veiligheid in de gemeente te garanderen tijdens en na de doortocht van Odette”, aldus Lippens. “Brandweer, groen- en reinigingsdienst zijn momenteel nog altijd volop in de weer om de minder dringende oproepen van particulieren af te werken en opgehoopt zand en omgevallen bomen op het openbaar domein te verwijderen.

120 dringende interventies

De storm Odette heeft veel harder toegeslagen dan de brandweer op voorhand had ingeschat. De Hulpverleningszone 1 kreeg ruim 1.600 oproepen te verwerken, dit is ongeveer 10 % van het aantal oproepen dat men normaal op jaarbasis te verwerken krijgt.

De brandweerteams in de post in Knokke-Heist rukten uit voor 120 dringende interventies. In totaal werden over drie dagen 47 personeelsleden extra opgeroepen bovenop de 49 brandweerlui die reeds van dienst waren. Ook collega’s van andere posten uit het binnenland kwamen het Knokke-Heistse korps extra ondersteuning bieden.

Schade

De materiële schade aan huizen viel al bij al nog mee. Meestal ging het omgevallen bomen. In overleg met politie, brandweer en groendienst werd iedere oproep bekeken op locatie en geëvalueerd of zich al dan niet een dringende interventie opdrong.

Brandweer en stadsonderhoud groendienst voerden de nodige noodvellingen, zaagwerken en opkuiswerk uit. Prioritair werden omvergewaaide bomen en afgebroken takken die rijweg en fietspaden blokkeerden of dreigden schade toe te brengen aan openbaar of privédomein aangepakt. De lokale politie zorgde ervoor dat wegen en wandelpaden werden afgezet.

Strand klaar tegen Kerstmis

Het 10 km lange strand van Knokke-Heist is door storm Odette nog altijd herschapen in een grillig golvend landschap met overal brokstukken van weggewaaide strandcabines. Tegen de kerstvakantie zouden de badgasten weer comfortabel moeten kunnen kuieren langs een proper strand van Heist tot aan het Zwin. (DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier