Burgemeester laat militaire oefening uitstellen

Patrick Staudt

Op vraag van het gemeentebestuur van De Haan heeft Defensie haar geplande militaire oefeningen van de Special Forces uitgesteld tot na de zomer.

Zowat jaarlijks vinden op het strand en in de duinbossen in De Haan militaire oefeningen plaats. Dat er op grondgebied Vlissegem bij de Zwarte Kiezel nog het (verlaten) militair domein Radstabe ligt, is daar natuurlijk niet vreemd aan.

Vorig jaar zaaiden de oefeningen heel wat ongerustheid bij argeloze wandelaars. Tussen 21 en 24 juli plande Defensie opnieuw oefeningen van de Special Forces in De Haan. Die oefeningen hadden al enkele maanden gelden moeten plaatshebben, maar werden uitgesteld door de coronacrisis.

Toeristisch hoogseizoen

Burgemeester Wilfried Vandaele vond het echter geen goed idee die oefeningen nu te houden tijdens het toeristische hoogseizoen, dat zo al gebukt gaat onder de coronamaatregelen.

Hij meldde dat aan de militaire overheid. Die liet nu weten begrip te hebben voor de argumenten van de burgemeester en de oefeningen te zullen uitstellen tot na de zomer. Inwoners en gasten hoeven zich dus geen zorgen te maken: ze zullen tijdens de vakantie niet opgeschrikt worden door gecamoufleerde en zwaarbewapende militairen in de Haanse bossen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.