Burgemeester Kurt Vanryckeghem : “Ik kan heel jaloers zijn op muzikanten”

© © 2011 - Libelia De Splenter
Redactie KW

Maar weinig mensen die een stem zó weten te appreciëren als burgemeesters. En dus moeten de verkozenen des volks ook wel iets hebben met muziek. We vragen elke week een burgemeester naar zijn of haar favorietje liedjes en laten jullie met veel plezier meeluisteren. Deze week : Kurt Vanryckeghem, burgemeester van Waregem.

Kurt Vanryckeghem noemt zichzelf een muziekliefhebber, maar geen muzikant. Hij houdt van muziek, heeft voorkeuren in erg uiteenlopende genres, maar speelde zelf nooit een instrument. “Helaas niet”, zegt hij zelf. “Ik kan heel jaloers zijn op mensen die een muziekinstrument kunnen bespelen. Onlangs heb ik nog het Bevers Harmonie-orkest aan het werk gezien. Schitterende uitvoeringen en best wel moeilijke stukken. Dat was echt genieten.”

Maar van zelf spelen is het dus nooit gekomen en de drukke bezigheden als burgemeester beletten ook dat het er nu nog van komt. “Maar zeg nooit nooit”, aldus Kurt Vanryckeghem. “Je weet nooit dat het er nog van komt. Welk instrument ik dan zou kiezen? Piano of viool, die kan ik echt waarderen.”

Ik kan heel jaloers zijn op mensen die een muziekinstrument kunnen bespelen

Geen producent dus, wel consument. “Ik ben geen festivalmens en doe niet vaak optredens, maar ik luister wel thuis naar muziek en in de wagen. Ik luister doorgaans naar Radio 2. Ze hebben een breed aanbod en het regionale nieuws spreekt me er ook aan.”

In zijn lijst geen regionaal nieuws, wel 10 pareltjes uit héél uiteenlopende genres!

>> Deze playlist werd gemaakt via Deezer. Indien u enkel 30 sec. per nummer te horen krijgt, meldt u zich best eerst aan via deezer.com.

01 Gorki – Mia

“Ik ben altijd al fan geweest van Gorki en van al hun nummers springt dit liedje er ook voor mij nog altijd uit. “

02 Bram Vermeulen – Testament

“Misschien een beetje luguber, maar ik heb van dit nummer altijd al gezegd dat het op mijn begrafenis mag worden gespeeld. Ik wilde sowieso iets van Nederlandstalige kleinkunst in de lijst zetten, of het dan uit Vlaanderen of Nederland kwam. En Bram Vermeulen was een van mijn lievelingszangers. “

03 Willem Vermandere – Duizend soldaten

“Een lied dat een plaats heeft in het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog en dat -helaas- ook nog kadert in deze tijd. Het blijft een beklijvend nummer. Als je je ogen sluit en gewoon luistert, dan maakt dat nog altijd een diepe indruk. “

https://www.youtube.com/watch?v=J6MTbbM0sXY

04 Jan Dewilde – De fanfare van honger en dorst

“Hier hangt een historiek aan vast. Als we met de oud-studenten een cantus doen, dan ontbreekt dit nummer nooit. Ik heb in Gent kine gestudeerd en was er ook actief in de studentenclub, onder meer als praeses. Later werd ik dan lid van Moeder Nostalgia, een vereniging voor oud-studenten en ‘De Fanfare’ was daar een klassieker.”

https://www.youtube.com/watch?v=s3qwHnS8a78

05 Rammstein – America (in playlist Deezer gekozen voor nummer ‘Rammstein’)

“Iets ruiger, maar ook een klassieker. Een nummer dat we al eens draaiden als er een feestje was en we door omstandigheden zelf even achter de toog kropen om een plaatje te draaien. “

06 Joy Division – Love will tear us apart

07 Fischer Z – So long

“Twee nummers die me terugbrengen naar m’n studententijd en de tijd van de middelbare school. Ik was vooral fan van Fischer Z maar ook Joy Division was een van de topbands uit die tijd. Het zijn twee van de bekendste nummers van die artiesten, liedjes die iedereen wel kent. “

https://www.youtube.com/watch?v=-sd_CRBEBgQ

08 Queen – Bohemian Rhapsody

“Nog zo’n klassieker die niet stuk te krijgen is. Moest er ook zeker bij.”

09 J.S. Bach – Toccata & Fuga

“Ja, ik wilde graag ook een paar klassieke werken in de lijst en deze zeker. Dit nummer dat qua naam misschien niet bij iedereen een belletje doet rinkelen, maar dat iedereen beslist kent eens je ‘t hoort, leerde ik kennen door een nonkel pater. Die man was een zeer goed organist en hij speelde dit werk ooit in de Sint-Pietersbasiliek in Gent. Fenomenaal.”

10 G.F. Handel Lascia Ch’io pianga

“En om af te sluiten nog een klassiek stuk. Zeer beklijvend, met een indrukwekkende sopraanpartij. Een stuk dat ook vaak op begrafenissen gespeeld wordt.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten