Burgemeester Kris Declercq zit Roeselaarse Taskforce voor

Op de eerste rij herken je vooraan links Bart Vandenbroucke (directeur ondersteuning). Hij coördineert alle aspecten van de stedelijke dienstverlening ook in coronatijden, personeelsaangelegenheden, psychosociaal welzijn, communicatie, ter beschikking stellen van gebouwen,... Centraal burgemeester Kris Declercq die onder meer instaat voor coördinatie noodplanning, contacten met politie en communicatie. Vooraan rechts Geert Sintobin (algemeen directeur) die de algemene leiding over de stadsdiensten heeft.Tweede rij links Stijn De Zaeytijd (kabinetscoördinator en rechterhand van burgemeester), Veronique Degryse (departementshoofd communicatie: verantwoordelijke voor de communicatieve lijnen), Sofie Deforce (diensthoofd bestuurszaken) en Tom Vanblaere (departementshoofd bestuurszaken en archief: opvolging juridische maatregelen).Op de derde rij: Wim Roef (directeur Mens, die instaat voor contacten AZ Delta en Motena, onderwijsinstellingen, Roeselare Helpt, mondmaskers, vrijetijdsaanbod), Nils Vanantwerpen (directeur Ruimte, die zich buigt over economische vragen en coördinatie investeringsfonds en Koop in RSL, openbare werken), Ann Ducessoye (hoofd logistiek, onderhoud, containerparken, technische operaties) en Steven Deseure (diensthoofd personeelszaken, doet o.a. personeelscoördinatie).Achteraan: Andries Sioen, die de coördinatie van callcenter 1788 voor zijn rekening neemt. © Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

Zeker ook in moeilijke tijden staat het Roeselaarse stadsbestuur paraat. Iedere dag komt de ‘Taskforce’ samen om het hoofd te bieden en oplossingen aan te reiken voor de problemen die de coronacrisis veroorzaakt. Wij mochten eens een kijkje gaan nemen…

Op het stadhuis kun je momenteel enkel op afspraak terecht, maar de werking van de stadsdiensten is wel gegarandeerd. “Heel wat van onze mensen werken van thuis uit. Ons personeel blijft ook vrij goed gespaard van het coronavirus, er is bij ons personeel nog geen enkele besmetting met ziekenhuisopname vastgesteld.”

Het kan misschien verrassend klinken, maar de Roeselaarse Taskforce werd al op maandag 2 maart in het leven geroepen, tien dagen voor de strengere maatregelen van kracht werden. “Besturen is vooruitzien”, duidt burgemeester Kris Declercq. “En zeker als het op gezondheid aan komt, mag je niets aan het toeval over laten. Wij hadden al gezien wat het in andere landen teweeg bracht en we wilden dus klaar zijn. Vanaf 11 maart hebben we het ritme van onze bijeenkomsten opgedreven. Iedere dag komen we nu om 10.30 uur samen in de gemeenteraadszaal, uiteraard met respect voor de veilige afstand. In het weekend vergaderen we digitaal.”

De burgemeester zit de Taskforce voor, hij is ook de rechtstreekse verbinding met de communicatiedienst, de politie en de gemeenschapswachten. Hij kan uiteraard ook een beroep doen op de knowhow van heel wat van zijn medewerkers (zie foto).

De stad Roeselare wil in eerste instantie informeren. “Zo is er onder meer het nummer 1788 waar tot 250 vragen per dag komen.” Maar de stad wil ook ondersteunen. “We hebben zo AZ Delta geholpen door met een tent de spoeddienst uit te breiden en met stadspersoneel de logistieke uitrusting hiervan gerealiseerd. We kunnen dus logistiek helpen, maar ook met de inzet van gemeenschapswachten.” Ten derde willen we het oltegoare-gevoel stimuleren. “We moeten hier samen door en samen met de partners van onder meer De Spil, KOERS, ARhus, onze academiën… zullen we dat komende weken blijven benadrukken.”

400 vrijwilligers

De burgemeester is ook verheugd vast te stellen dat ruim 400 vrijwilligers zich meldden. “Je voelt dat er een grote solidariteit heerst. En veel mensen doen ongezien ook heel wat werk. Deze crisis maakt het beste los in mensen, laat ons hopen dat dat blijvend is. Er leeft bij de bevolking ook veel ongerustheid en dat valt te begrijpen. Maar die psychologie van ongerustheid moeten we na ‘de bevrijding’ trachten om te zetten naar positivisme. Roeselare is altijd al een stad geweest van mensen vol initiatief. Onze stad is in die 20 dagen veranderd, maar de drive en ondernemingszin van de Roeselarenaars is niet veranderd.”

Deze crisis maakt het beste los in mensen, laat ons hopen dat dat blijvend is

Ook de orde handhaven lukt meer dan aardig. “De Roeselarenaar toont veel burgerzin. Er zijn er altijd die buiten de lijntjes kleuren, maar dat gaat om een absolute minderheid. Vorig weekend werden 55 vaststellingen gedaan. Dat zijn niet allemaal echte overtredingen, maar mensen die bijvoorbeeld gewezen worden op kleine vormen van samenscholing. We informeren de burgers ook. Maar we hanteren ook zero tolerance, de gezondheid van onze mensen primeert.”

En ondertussen kijkt men al uit naar post-coronatijdperk. “Sommige maatregelen komen van de hogere overheid, zoals de financiële steun voor ondernemers en handelaars. Maar wij als stadsbestuur hebben nu ook al beslist om een investeringsfonds van 500.000 euro vrij te maken om straks het bloeiende, Roeselaarse economische leven snel weer op gang te krijgen.”

Qua events volgt de evenementencel alles op de voet. “Het heeft nu nog geen zin om uitspraken te doen over pakweg de Batjes. Maar evenementen zoals de Winkelnacht en de Kroegentocht (donderdag 30 april, red.) zijn wel al geschrapt. Maar ook daar volgen we alles op de voet en trachten we organisatoren bij te staan. En eens het normale leven terug hervat, zullen we er klaar voor zijn om er volle galette tegenaan te gaan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier