Burgemeester Kris Declercq doet oproep naar formateur Bart De Wever: “Geef ons meer middelen om overlast tegen te gaan”
Burgemeester van Roeselare Kris Declercq wil samen met politie en parket de strijd tegen overlast en drugs intensifiëren. Dat willen ze doen door de verschillende instrumenten beter op elkaar af te stemmen. Toch diegene die voor handen zijn, want alles bij elkaar zijn de mogelijkheden beperkt. Daarom doet burgemeester Kris Declercq een oproep naar federaal formateur Bart De Wever voor extra middelen.
“We doen als stad, samen met politie en parket, al heel wat om overlast in te dijken”, horen we van burgemeester Kris Declercq. “Vorige week nog kregen de politieploegen binnen politiezone RIHO de toestemming om systematische identiteitscontroles uit te voeren voor een periode van een maand. Deze controles dienen afschrikkend te werken en dienen om de openbare orde en veiligheid in de stad te vrijwaren. Ze zijn aanvullend op eerder genomen maatregelen zoals de verdubbeling van het aantal camera’s, naar 165, het versterkt politioneel toezicht, diverse aanhoudingen, inbeslagname van zeven voertuigen, elf plaatsverboden en drie uithuiszettingen. Daarnaast werd hulpverlening sinds het voorjaar van 2024 uitgebreid van 3 naar 5 straathoekwerkers.”
Ongeruste inwoners
Veiligheid is dan ook een van de belangrijkste punten, maar vaak is het niet goed. “De politie levert zeer goed werk, maar een nog gerichtere gerechtelijke aanpak is noodzakelijk.” Maar daarvoor zijn meer instrumenten nodig. Daarom doet Kris Declercq een oproep naar federaal formateur Bart De Wever. “Onze armen als lokale overheid zijn te kort. Dealers worden aangehouden en een paar uur later vrijgelaten, uithuiszettingen zijn juridisch problematisch voor overlastsituaties, de opvang en verslaafdenbegeleiding kent in onze regio 125 dagen wachttijd, collocatie is vaak onmogelijk… Ik sta zij aan zij met ongeruste inwoners. Ook zij begrijpen de beslissingen van hogerhand niet meer. We mogen de strijd tegen overlast en drugs niet opgeven. Maar geef ons alsjeblief de juiste instrumenten”, klinkt het.
Burgemeester Declercq pleit daarom voor:
– Echte toepassing van snelrecht door het parket en sanctionering. Justitie dient meer middelen te voorzien om dit mogelijk te maken.
– De uitbreiding van de bestuurlijke bevoegdheden van de burgemeester, naar Nederlands voorbeeld, om mensen gedwongen naar een zorginstelling te verwijzen bij problematisch gebruik of indien ze zorg blijven weigeren, en een private woning tijdelijk te kunnen sluiten in geval van overlast. Een vernieuwde aangepaste versie van de afgeschafte wet op de landloperij is nodig.
– Daarnaast dienen daartoe ook de wachtlijsten bij diezelfde zorginstellingen drastisch te worden ingekort en de ondersteuning verhoogd, in overleg met de Vlaamse formateur.
– Spreid nacht- en dagopvang over de referentieregio’s.
– Zorg voor een adequate financiering van de politie en ontzorg haar van administratieve taken, om nog gerichter te kunnen optreden op het terrein, m.a.w. minder binnen en meer op straat.
– Installeer naast de nationale Drugscommissaris ook een drugscommissaris voor de centrumsteden, die de drugsaanpak lokaal kan coördineren.
“Het is niet alleen mijn bezorgdheid, maar die van alle centrumsteden. Het zijn slechts enkelingen die het verbrodden, maar we moeten hier iets kunnen aan doen. De vijf voorgestelde maatregelen zullen ons alvast een pak verder helpen”, besluit Kris Declercq.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier