Burgemeester Koksijde schrijft open brief aan tweedeverblijvers

Burgemeester Marc Vanden Bussche. © MVQ
Redactie KW

Burgemeester van Koksijde Marc Vanden Bussche heeft een open brief geschreven richting alle tweedeverblijvers. Hij benadrukt dat er geen kliklijn is en hoopt iedereen snel opnieuw te kunnen verwelkomen.

De openbrief gaat als volgt:

Beste tweedeverblijvers,

Met deze open brief willen we ons zeer specifiek tot u richten. Momenteel beheersen begrippen als ‘kliklijn’ en ‘heksenjacht’ onze media. Deze foute perceptie kwam er buiten onze wil om en willen we toch even rechtzetten. Dit is niet het beleid dat we voeren.

Het voelt ook voor ons bijzonder raar om – als gastvrije gemeente bij uitstek!- alle bezoekers te weren. Maar gezondheid gaat boven alles. We willen onderstrepen dat de regel om je niet naar je vakantiewoning te begeven wereldwijd geldt. Niemand mag zijn buitenverblijf in Spanje, Frankrijk, Nederland, Italië,.. opzoeken. De federale regering was ook in België duidelijk. Het is verboden om naar je tweede verblijf te gaan, de kust op te zoeken. Wij voeren deze federale regels uit.

We vragen dan ook solidariteit van alle mensen om deze regels na te leven. Om andere mensen niet te besmetten. Iedere persoon kan potentieel drager zijn van het coronavirus en dit zo ook meedragen en anderen besmetten. Zonder het te weten, want er worden amper tests gedaan.

Daarom mogen enkel essentiële verplaatsingen nog, mag je enkel een luchtje happen in je nabije omgeving, enz. Voor de rest is de stelregel duidelijk: “blijf in uw kot”

Momenteel zien we veel mensen in onze gemeente toekomen, ‘s nachts, via sluipwegen en op slinkse wijze. Zijn dat de mensen die de social distancing nauwgezet zullen volgen? Het is een duidelijke overtreding van de wet. Het maakt ons echt bedroefd én bezorgd. We vragen om de nodige burgerzin, het nodige respect aan de dag te leggen om deze federale regels te volgen. En vooral om de gezondheid van andere mensen niet in gevaar te brengen. Vanuit deze bezorgdheid bellen mensen naar de Politie. Omdat ze bang zijn voor hun eigen gezondheid. Voor de gezondheid van hun ouders, grootouders, geliefden. Omdat ze zelf wél de regels nauwgezet volgen en angst hebben voor de toekomst. Omdat gezondheid primeert op alles. Zeker vandaag!

Momenteel loopt het goed in Koksijde. We hebben een goeie samenwerking met AZ West in Veurne, met de omliggende gemeenten. Als we de regels aan onze laars lappen komt de capaciteit van het ziekenhuis in Veurne in het gedrang. Bovendien telt Koksijde de oudste bevolking van het land. Het risico in onze gemeente is dan ook bijzonder hoog. Daarom moeten we de regels heel scherp stellen en onverbiddelijk zijn. Daarom moeten we allen een inspanning leveren, solidair zijn en kort op de bal spelen.

Laat ons duidelijk zijn. Koksijde is geen vakantieoord op dit moment. Straten zijn leeg, slechts enkele handelszaken zijn open. Er heerst ook verdriet. We geven je het voorbeeld van begrafenissen mee… momenteel worden slechts 15 mensen toegelaten op de begraafplaats. Je kan dus niet eens in familiekring afscheid nemen. Hoe kan je je dan op vakantie gaan wanen aan zee?

We kunnen onze eigen (klein)kinderen, ouders en grootouders momenteel ook niet bezoeken. Dat is bijzonder hard! Maar het wordt door iedereen gerespecteerd. Bekijk onze gemeente dan ook net als die grootouder, als een oma, waar je momenteel niet naartoe kan gaan. Het gaat niet over tweedracht. Het gaat over wederzijds respect. Het gaat over je geliefde (Koksijde) uit voorzorg loslaten, om die binnenkort opnieuw warm in de armen te sluiten.

Want nét daar zit de essentie. Als we nu accuraat handelen en een inspanning leveren dan kunnen we snel onze deuren openen voor iedereen. Bij deze willen we de talloze tweede residenten bedanken die zich wel aan de regels houden. We zijn jullie écht dankbaar om de discipline aan de dag te leggen. Dan kunnen we binnenkort opnieuw gastvrij en gelukkig zijn. Opnieuw een topvakantiebestemming zijn om actief uit te blazen. Maar dit moeten we samen doen. Jong en oud. Inwoner én tweedeverblijver. Tope. Tope Sterk!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier