https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Burgemeester Koksijde onderhandelt met staatssecretaris Mahdi over de heropening van het asielcentrum

© (Foto MVQ)
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Fedasil heeft beslist om het opvangcentrum op de militaire basis van Koksijde te heropenen voor een 300-tal asielzoekers en daar zullen eerstdaags de eerste bewoners hun intrek nemen. Die beslissing heeft ook te maken met het verlies aan opvangplaatsen in Wallonië door de overstromingen. Burgemeester Marc Vanden Bussche is niet te spreken over deze beslissing waarvan hij pas enkele dagen geleden officieel op de hoogte werd gesteld door staatssecretaris Sammy Mahdi.

Toen burgemeester Marc Vanden Bussche op 7 september tijdens zijn vakantie in het buitenland een telefoontje kreeg van staatssecretaris Sammy Mahdi die hem voor een voldongen feit stelde dat het asielcentrum van Koksijde opnieuw zou worden geopend om er 300 asielzoekers onder te brengen, viel hij haast van zijn stoel. Hij kroop onmiddellijk in de pen en schreef een boze open brief waarin hij zijn verontwaardiging niet onder stoelen of banken stak.

Daarin schreef hij onder meer: “In 2020 werd mij verzekerd dat Koksijde meer dan zijn ‘fair share’ had gedaan en enkel nog zou fungeren als buffercentrum om bij extreme nood terug heropend te worden. Maar niets is minder waar. Het centrum wordt opnieuw geopend als volwaardig asielcentrum en dit terwijl de randvoorwaarden en de actuele situatie nog problematischer zijn dan de vorige keer… Naast de problemen rond transmigratie en niet-begeleide minderjarigen mogen we ook de coronasituatie niet uit het oog verliezen. Onze gemeente is de oudste gemeente van Vlaanderen met bijna 90% volledig gevaccineerden. Door de komst van 300 asielzoekers die niet zijn gevaccineerd, wordt onze oudere bevolking aan een nodeloos risico blootgesteld, vooral van nieuwe varianten.”

Bij Fedasil ziet men de situatie anders: “Dankzij een concessie van Defensie kan Fedasil een deel van de voormalige luchtmachtbasis in Koksijde gebruiken voor asielopvang. Dat gebeurde voor het eerst tijdens de opvangcrisis van 2015 en een tweede keer van februari tot juli 2020. Sinds augustus 2020 is het centrum een ‘buffercentrum’. Tijdens de opstartfase leiden ervaren medewerkers van Fedasil de heropening van het opvangcentrum in goede banen. Er werden vacatures gepubliceerd op de pagina ‘werken bij Fedasil’. In het verleden heeft het centrum ook een sterke vrijwilligerswerking kunnen uitbouwen. Hiervan zal na opening snel opnieuw werk worden gemaakt.” Fedasil-communicatiedirecteur Mieke Candaele liet weten dat er nog wordt gecommuniceerd over de exacte datum van de komst van de eerste asielzoekers.

Heel veel zorgen

Naar aanleiding van de open brief van burgemeester Vanden Bussche kwam staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi op dinsdag 14 september op gesprek naar Koksijde. “Ik uitte mijn grote bezorgdheid over het ‘holderdeboldertempo’ waarbij de noodopvang wordt ingericht en de vergevorderde plannen die reeds vaststonden voordat ik werd ingelicht”, legt de burgemeester uit. “Vlaanderen beschikt over vele leegstaande kazernes. Waarom moet de last telkens door dezelfde schouders worden gedragen? Ik benadrukte eens te meer mijn zorgen over: sanitaire problemen en in het bijzonder Covid-19 en de vaccinatie, ernstige veiligheidsproblemen door de opflakkering van de transmigratieproblematiek en ook onderwijs en de extra belasting van onze scholen. Ik herinnerde de staatssecretaris meermaals en nadrukkelijk aan het feit dat de site van defensie een buffercentrum voor asielzoekers is tot 31 december 2021 en dat onze plannen met de reconversie van de militaire basis worden gedwarsboomd als de afspraken niet worden nageleefd. Staatssecretaris Mahdi stelt voor om binnenkort terug samen te zitten en maakt zich sterk dat hij onze plannen niet wil dwarsbomen.”

Korpschef Nicholas Paelinck sluit zich aan bij de standpunten van burgemeester Vanden Bussche: “Die beslissing is onbegrijpelijk! Fedasil plant een asielcentrum op de smokkelroute tussen Calais, Duinkerke en Zeebrugge, die ons al jaren kopzorgen baart. We werken er al jaren aan om geen asielkampen te hebben in de duinen, die nauwelijks kunnen gecontroleerd worden. Als ze het asielcentrum heropenen wordt het nog moeilijker om het verschil te maken tussen runners ‘smokkelaars’ en asielzoekers. We weten uit vorige ervaringen dat er wel degelijk een kruisbestuiving is. Er worden contacten gelegd tussen kampen over de grens en asielcentra. Een volgende stap is de transmigratie via kleine bootjes naar Engeland… Er ligt hier een veiligheidsrapport klaar, en als men de situatie ‘au sérieux’ wil nemen, dan schroeft men deze beslissing terug! Helaas weten we dat we niet te veel op de steun van Fedasil moeten rekenen… integendeel! Als onze politiemensen te veel controles uitoefenen, dan schakelen ze hun advocaat in! Toch hopen we op een constructief onderhoud met de staatssecretaris.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten