Burgemeester Knokke-Heist wil ouders van feestende jongeren vervolgen voor verwaarlozing

Tijdens de paasvakantie troepten jongeren samen op de Knokse zeedijk en het strand.© Jan Van Maele
Tijdens de paasvakantie troepten jongeren samen op de Knokse zeedijk en het strand.© Jan Van Maele
Bron: Belga

De burgemeester van Knokke-Heist, Piet De Groote, onderzoekt of hij de ouders van de feestende jongeren in zijn gemeente kan vervolgen voor verwaarlozing. Dat meldt hij maandag 19 april nadat er afgelopen dagen honderden jongeren samenkwamen op het strand en de zeedijk van Knokke-Heist. De jongeren, hoofdzakelijk kinderen van tweedeverblijvers, volgden de coronamaatregelen niet.

Tijdens de paaspauze stelde de politiezone Damme/Knokke-Heist 264 inbreuken vast op de coronamaatregelen. Het grootste deel daarvan bestaat uit samenscholingen en het niet respecteren van de avondklok. Dat komt omdat in Knokke-Heist vorige week een grote groep jongeren zorgde voor overlast op het strand en de dijk.

Hoofdzakelijk kinderen van tweedeverblijvers

De honderden jongeren blijken hoofdzakelijk kinderen van tweedeverblijvers te zijn die met hun vrienden vertoeven in het tweede verblijf van hun ouders. Ze kwamen in grote groepen samen en namen het daarbij niet nauw met de coronamaatregelen.

Wie zich niet aan de regels houdt in Knokke-Heist, is hier niet langer welkom

Burgemeester Piet De Groote legt de verantwoordelijkheid ook bij de ouders van de jongeren. “Tientallen jongeren waren bijna in comateuze toestand terwijl ze slechts 14 à 15 jaar oud zijn. Wanneer een van die jongeren naar het ziekenhuis moest, wilden de ouders er zelfs niet naar omkijken. Sommige ouders gaven gewoon toe dat ze hun kinderen naar zee stuurden om zich te amuseren.”

Volgens burgemeester De Groote is een boete van 250 euro voor de mensen in kwestie geen gepaste straf. Hij wil laten onderzoeken of de ouders van de jongeren kunnen worden vervolgd voor verwaarlozing.

Imagoschade

“Iedereen waarvan ik het adres heb, zal ook een brief van mij als burgemeester krijgen waarin duidelijk staat dat wie zich niet aan de regels houdt in Knokke-Heist hier niet langer welkom is”, aldus Piet De Groote. De burgemeester wil de ouders ook de imagoschade die de gemeente opgelopen heeft door van de feestende jongeren ten laste leggen. Alles wordt momenteel juridisch onderzocht.

De burgemeester benadrukt wel dat de paasvakantie voor de rest goed is verlopen.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.