Burgemeester Jan Seynhaeve: “De mensen in Wevelgem hadden dit niet verwacht”

In Wevelgem wordt geschokt gereageerd op de aanhouding van de 57-jarige diaken die ruim tien jaar geleden bij enkele mensen euthanasie zou hebben gepleegd.

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Burgemeester Jan Seynhaeve is al ruim een week op de hoogte van het dossier maar moest in het kader van de vertrouwelijkheid de lippen stijf op elkaar houden. “Maar ik bevestig dat de diaken in voorlopige hechtenis is genomen, voor het plegen van actieve euthanasie toen hij nog werkte als verpleegkundige in het Heilig-Hartziekenhuis van Menen”, aldus de burgemeester.

“We weten niet om hoeveel dossiers het gaat, maar het kan niet dat iemand als individuele verpleegkundige dit soort feiten pleegt en deze verantwoordelijkheden heeft genomen”, vertelde Seynhaeve bij Radio 2, die tegelijk opriep om nog even af te wachten welke feiten de diaken ten laste worden gelegd.

“Scherpe lijn tussen gevoelens en de wet”

Nog volgens de burgemeester was de diaken goed gekend, aangezien hij ook pastorale en caritatieve taken had als diaken. “De mensen reageren allemaal in dezelfde lijn. Ze hadden het namelijk niet verwacht.”

Over het motief van de feiten wil de burgemeester niet vooruit lopen. “Dat de feiten uit menslievendheid of medelijden zijn gepleegd, zijn gissingen. Men zou dit kunnen denken, maar er is een harde, scherpe lijn getrokken tussen wat je voelt en denkt, en wat wettelijk gezien kan en niet kan”, besluit de burgemeester.

Kort voor de middag geeft het parket van Kortrijk extra informatie op een persconferentie.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.