Burgemeester Jan Durnez (Ieper) sleurde nog zware apparatuur van Pink Floyd door de Lakenhallen

(GF)
Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

Maar weinig mensen die een stem zó weten te appreciëren als burgemeesters. En dus moeten de verkozenen des volks ook wel iets hebben met muziek. We vragen elke week een burgemeester naar zijn of haar favorietje liedjes en laten jullie met veel plezier meeluisteren. Deze week : Jan Durnez, burgemeester in Ieper.

Muziek heeft altijd wel een grote rol gespeeld in het leven van Jan Durnez, burgemeester van Ieper. Hij was medeoprichter van de vzw Dranouter folkfestival, stond met het JOC in Ieper aan de wieg van tal van (muzikale) iniatieven en had de eerste winnaars van Humo’s Rock Rally op z’n huwelijksfeest. Maar beschikt de man zelf over enig muzikaal talent eigenlijk?

“Ik heb geen enkel zangtalent“, lacht Jan Durnez. “Maar ik speelde wel grosse caisse in de scherminkelharmonie en maakte met mijn mondharp in de vroege seventies deel uit van de vooral virtuele performergroep ‘The Moving Clusters’, waarvan de mysterieuze damesfanclub nog jaarlijks bijeenkomt. Piet Lesage zat daarbij, Patrick Allegaert ook, en Hendrik Sercu. Veel optredens hebben we niet gedaan, maar het blijven mooie herinneringen.”

Ook tegenwoordig is Jan Durnez nog vaak bezig met muziek, zij het dan vooral passief. “In de wagen luister ik vaak en ook als ik thuis werk is dat met muziek op de achtergrond”, vertelt hij. Bovendien zit er regelmatig nog eens een optreden in. “Ik ga nog altijd naar Dranouter en we gaan ook regelmatig naar het theaterfestival van Avignon, waar we ook aandacht hebben voor muziek, in het bijzonder ook ‘opéra bouffe’. De meest recente concerten die ik heb bijgewoond, waren er van Wannes Cappelle intiem en ‘Les Abbagliati’ van West-Classic, met sublieme barokgestiek. Eigenlijk is er tijd te weinig, maar we zijn hoopvol voor de toekomst!

De top 10 met de favoriete nummers van Jan Durnez, kan je hieronder ontdekken:

>>> Deze playlist werd gemaakt via Deezer. Indien u enkel 30 sec. per nummer te horen krijgt, meldt u zich best eerst aan via deezer.com.

01 TC Matic – O La La La

“Die heb ik indertijd live bezig gezien in het JOC in Ieper. De precieze datum weet ik niet meer, maar het was ergens eind de jaren zeventig.”

02 Angelo Branduardi – Frater Francesco

“Ook Angelo Branduardi heb ik aan het werk gezien in Ieper. Met het JOC organiseerden we dan mee optredens. Branduari speelde met de PA van Pink Floyd en ik herinner me nog dat we die loodzware apparatuur naar de Koninlijke Zaal van de Lakenhallen moesten sleuren. Een lift was er toen nog niet.”

03 Alan Stivell – Suzy Mc Guire

“Van Alan Stivell heb ik nog subliem optreden meegemaakt, op het Bretoense Lorientfestival.”

04 Elly en Rikkert – Maarten en het witte paard

“Elly en Rikkert zijn ook nog komen optreden in Ieper en ‘Maarten en het witte paard’ bleven toen hangen. In die mate zelfs dat onze zoon er zijn voornaam aan dankt.”

05 Peter Koelewijn – Kom van dat dak af

“Toen ik in het college zat, hebben we ooit eens het dak bezet. We werden er toen afgeroepen en uiteraard zongen we van ‘Kom van dat dat af’. Een protestactie was dat niet, eerder een ludieke actie. We waren in dit periode eigenlijk voortdurend in onderhandeling met de directie. Ik was toen voorzitter van de leerlingenraad en voormalig Brussels minister Jean-Luc Vanraes voorzitter van de sportraad. We komen elkaar nu ook af en toe nog eens tegen en dan hebben we het er nog af en toe over.”

06 Mikis Theodorakis & Pablo Neruda – Canto general / Los Libertadores

“Strijdmuziek waar ik wel voor te vinden ben. En het doet me ook denken aan een reis van weleer naar Chili. Ik was in Valparaiso en bezocht er de wonderbare woning van Pablo Neruda.”

07 Rory Gallager – Bought and Sold

“Een nummer dat me doet terugdenken aan de tijd dat ik op kot zat in Leuven. De muziek van Rory Gallagher was toen zowat de huisrock daar. Ik heb pedagogie gestudeerd in Leuven, maar de laatste twee jaar was ik al werkstudent. Ik werkte toen al voor het JOC en studeerde tegelijk nog. Het was een serieuze organisatie, maar het lukte.”

08 Percy Sledge – When a man Loves a Woman

“Een van de nummers die op familiefeesten werd gecoverd door ‘nonkel Fons’, een intussen helaas overleden oom die serieus goed kon zingen.”

09 Once More/Luna Twist – African Time

“De rockgroep Once More, later Luna Twist, was de winnaar van de eerste editie van Humo’s Rock Rally. De band repeteerde en speelde vaak in het JOC en zodoende speelden ze ook op onze huwelijksfuif in JOC. Tot het concert wegens geluidsoverlast werd stilgelegd door de politie. Terecht ook waarschijnlijk, want het JOC was toen nog helemaal niet geïsoleerd.”

10. Hot Butter – Popcorn

“Ik beleefde mijn eerste podiumstappen met ‘Rekrelaks’, een vroege voorganger van Leet 86 en later zelfs de Gevleugelde Stad. Dat was toen de ‘week van de jeugd’, maar met heel wat optredens en zo. We gingen dan naar de scholen om het programma voor te stellen en het leidmotief was ‘Popcorn’.”