Burgemeester geeft toe dat opkuis niet gebeurde voor begrafenis in Ingelmunster

Honderden lege bekertjes lagen nog op het Marktplein terwijl de begrafenis begon. © foto FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Vrijdagavond kwamen terug honderden – zelfs enkele duizenden mensen – afgezakt naar het Marktplein in Ingelmunster om de voetbalwedstrijd Brazilië – België bij te wonen. Het werd terug een groot volksfeest.

Op zaterdagmorgen werden we opgebeld door niet een, maar meerdere dorpsgenoten met de melding dat het Marktplein er enorm vuil bij lag, terwijl er om 10 uur een begrafenisplechtigheid begon in de Sint-Amandskerk.

Waar de lijkwagen moest staan, werden de tientallen lege bekers nog vlug opgeruimd, maar het imposante Marktplein en ook er rond – tot zelfs tegen het gemeentehuis – lag er nog niet netjes bij. Volgens onze informatie was dat zelfs niet de eerste keer dat die opkuis laat gebeurde. Toen er een week geleden op donderdagavond voetbal was, waren de marktkramers op vrijdagmorgen ook niet gelukkig dat de lege bekertjes nog overal in het rond lagen. Tegen 10 uur was een werkkracht bezig met een soort bladblazer de bekertjes zoveel mogelijk op een hoop samen te brengen. Er stond ook al een veegmachine klaar. Tijdens onze aanwezigheid klampten mensen ons aan dat het schandalig was dat het nog zo vuil lag, terwijl er op dat moment een begrafenis bezig was. We contacteerden burgemeester Kurt Windels (De Brug), die kort per mail zei : “Er is inderdaad laat opgekuist. We hadden ons inderdaad niet afgestemd op de begrafenis.”

Controles FOD Volksgezondheid

Terwijl we naar verantwoordelijken aan het bellen waren, vernamen we ook dat er op vrijdagavond op het Marktplein een controle werd uitgevoerd door inspecteur van FOD Volksgezondheid. Een item dat ook begin deze week in het nieuws werd getoond. In een kwartier tijd werden een viertal jongeren – na controle van hun identiteitskaart – opgeschreven omdat ze beneden de zestien jaar waren en alcohol aan het drinken waren. De organisatie werd op de hoogte gebracht. Dezelfde organisatie deed nochtans al heel wat inspanningen om ervoor te zorgen dat minderjarigen geen alcohol in hun bezit krijgen. Er hangen borden met de duidelijke boodschap dat jongeren beneden de zestien jaar geen alcohol krijgen. Er wordt aan de drankstand ook een identiteitskaart gevraagd wanneer men denkt dat die bepaalde persoon jonger is dan zestien jaar. Door het FOD werd er een PV opgemaakt tegen de organisatie. Naar verluidt komen ze tijdens de volgende wedstrijden op het Marktplein terug anonieme controles uitvoeren net zoals ze dat in andere gemeenten en steden deden en nog zullen doen. Het is dus niet enkel Ingelmunster die wordt geviseerd.

Kermis

Het gemeentebestuur zit met een luxeprobleem, want omdat België al de halve finale speelt, zullen ze ook de kleine of grote finale voetballen tijdens het weekend van zaterdag 14 of zondag 15 juli. Maar dan is het net kermis in Ingelmunster. Waar gaan de kermiskramen dan wel staan? “We hebben gepuzzeld en de kermiskramen zullen voor het gemeentehuis komen te staan. De voetbal blijft dus op dezelfde locatie en ook de kermiskramen zullen er staan”, besluit burgemeester Kurt Windels.

(PADI)

Honderden lege bekertjes lagen nog op het Marktplein terwijl de begrafenis begon.
Honderden lege bekertjes lagen nog op het Marktplein terwijl de begrafenis begon.© foto FODI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier