Burgemeester Francesco Vanderjeugd (Staden) kan niet in stilte werken

© Andres Poveda
Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

Maar weinig mensen die een stem zó weten te appreciëren als burgemeesters. En dus moeten de verkozenen des volks ook wel iets hebben met muziek. We vragen elke week een burgemeester naar zijn of haar favorietje liedjes en laten jullie met veel plezier meeluisteren. Deze week : Francesco Vanderjeugd uit Staden, de jongste burgemeester van het land.

Francesco Vanderjeugd, de jongste burgemeester van het land, groeide op in een gezin met vijf kinderen waar muziek erg belangrijk is. “We waren een beetje de familie Von Trapp“, lacht Francesco Vanderjeugd. Alle kinderen werden er van jongsaf aangespoord muzieklessen te volgen en een instrument te leren. Zijn zus speelde piano, zijn broers trompet, gitaar… en de jongste mocht ook piano leren. “Ik was een achterkomertje en dat heeft mijn muzikale carrière wat genekt”, vertelt de burgemeester. “Ik had een nogal strenge pianolerares en ik deed dat daarom niet zo graag. En omdat ik de laatste was, waren m’n ouders al niet meer zo streng en hebben ze me niet meer gedwongen voort te doen toen ik mijn ‘courage’ kwijt was: ik mocht stoppen. Achteraf bekeken heb ik daar wel spijt van, want eigenlijk speelde ik wel graag piano.”

Slowen is ook altijd leuk, al hangt dat natuurlijk wel af van met wié

Francesco Vanderjeugd speelt dan dus zelf geen piano meer, maar hij beluistert wel nog eens een pianoconcert. “Sowieso heb ik een heel brede smaak”, vertelt hij. “Rock, pop, klassiek tot schlagers. Ik werk ook meestal met muziek op, in stilte werken kan ik eigenlijk niet. Meestal is dat dan via Spotify of YouTube. Ik luister naar artiesten de ik ken, maar waag me soms ook eens aan afspeellijsten met nieuwe artiesten. De radio staat eigenlijk niet zo vaak op, da’s alleen in de wagen.”

De brede smaak van Francesco Vanderjeugd levert ook een afwisselende top tien op en die kan je hieronder ontdekken:

>> Deze playlist werd gemaakt via Deezer. Indien u enkel 30 sec. per nummer te horen krijgt, meldt u zich best eerst aan via deezer.com

01 Paolo Nutini – Coming Up Easy

“Paolo Nutini heb ik leren kennen toen ik die eens hoorde op de radio. Ik kende het niet, maar ben daarna meteen beginnen zoeken. Een sterke zanger met straffe, niet voor de hand liggende teksten. De teksten waren vaak van toepassing op mijn eigen leven in die periode.”

02 Vaya con dios – Pauvre diable

“Ik ben sowieso fan van alles van Vaya Con Dios. Over het algemeen zeer sterk. En ook het nieuwe werk kan ik erg appreciëren, Dani Klein heeft heel wat te bieden, een serieuze ‘drive’ ook “

03 Willem Vermandere – Duizend soldaten

“Een heel zware tekst, maar gelukkig heeft hij ook genoeg vrolijke liedjes. En hij gaat al een eindje mee, ik heb hem nog live gezien toen ik nog een kind was. Willem Vermandere is ook een man van de streek natuurlijk, hij zingt over dingen die kent en herkent. Een artiest waar we trots mogen op zijn, ook al hoor je hem eigenlijk niet zo vaak meer op de radio. En da’s best spijtig.”

04 Sarah Mclachlan – Angel

“Dit liedje leerde ik kennen door de film ‘City of Angels’, met Nicolas Cage. Is me altijd bijgebleven.”

https://www.youtube.com/watch?v=SnL1e4-NfaA

05 Michael Prins – Lost in your love

“Michael Prins won in 2013 het tweede seizoen van het televisieprogramma ‘De beste singer-songwriter van Nederland’. Hij haalde het toen van Maaike Ouboter die eigenlijk veel bekender is, maar ik vind Michael Prins fantastisch. Knappe eigen teksten en hele mooie muziek.”

06 André Hazes – Een beetje verliefd

“Een van de grote ‘roergangers’ van elk feestje vind ik. Ik heb zijn liedjes ook al zelf vaak gezongen op feestjes en zijn nummers zijn steevast ambiancekrakers. Of ik zelf een fuifnummer ben? Eigenlijk best wel, ik houd van dansen, da’s echt wel aan mij besteed. Als er gedanst wordt, ga je me zeker op de dansvloer terugvinden, in allerlei gekke poses. Ik swing ook zeer graag. Slowen is ook altijd leuk, al hangt dat natuurlijk wel af van met wié je slowt (lacht)”

https://www.youtube.com/watch?v=Qme3Z-R5ER0

07 Florence + The Machine – You’ve Got The Love

“Zeer mooi altijd, maar toch wel een beetje ‘speciaal’. Als ik naar muziek luister, dan is dat soms op YouTube en dan zie ik ook wel eens fragmenten van optredens. Ik heb al heel wat gezien van Florence + The Machine en da’s toch altijd een bijzondere madam.”

08 Trixie Whitley – Closer

“Een sterke vrouw en Belgisch bovendien. Een van de vele bewijzen dat we best trots mogen zijn op onze eigen muziek. “

09 London Grammar – Strong

“Die ben ik gaan bekijken in Parijs op het We Love Green Festival. Dat was in 2014, enkele weken na de verkiezingen. Het was een gelegenheid om eens wat stoom af te blazen na een immens drukke en hectische periode.”

https://www.youtube.com/watch?v=Mk9T3Eafais

10 Zjef Vanuytsel – De Zotte Morgen

“Een van de vele rasartiesten uit de kleinkunst, die ons helaas recent ontvallen is. De Zotte Morgen doet me steevast denken aan de dagen waarop ik naar Brussel naar het parlement moet rijden. Het nummer gaat al een tijdje mee, maar het is nog altijd zeer herkenbaar!”

https://www.youtube.com/watch?v=btm-LhxGdhc