Burgemeester Francesco Vanderjeugd doet zijn verhaal nadat sjerp werd gestolen: “Ik kan geen huwelijken voltrekken”

© FB Francesco Vanderjeugd
Kurt Vandemaele
Kurt Vandemaele Reporter

Een dag nadat de sjerp van Stadens burgemeester Francesco Vanderjeugd werd ontvreemd, is het lint dat voor hem een belangrijke emotionele waarde heeft nog niet terug. Dit ondanks zijn oproep om de sjerp ongestraft in de bus van het gemeentehuis te steken. Met het gevolg dat hij vrijdag geen huwelijken kon voltrekken. De burgemeester ging voor ons nog eens over de feiten en vertelde waarom die sjerp zo’n emotionele waarde heeft.

“Gisteren had ik om 16.30 uur een eerste-spadesteek van een nieuwbouwproject waar ik mijn sjerp heb gedragen en daarna ben ik naar het AC/DC (administratief centrum/dienstencentrum) gereden waar ik een vergadering had. Als ik me verplaats met mijn fiets en ik ga ergens binnen, dan haal ik mijn materiaal uit mijn fietszak. Zo heb ik dat ook gedaan bij het AC/DC. Ik had daar een vergadering. Mijn volgende vergadering was om 19 uur in het SWOK, ons ontmoetingscentrum.”

“Toen ik aan het AC/DC op mijn fiets stapte, stak ik mijn sjerp in mijn rechterfietszak en ik sloot de rits. Daar ben ik 100, nee 200% zeker van. Aangekomen aan het SWOK heb ik mijn fiets aan de kant gezet en ik heb even een woordje gewisseld met een groep dames van Femma die klaar stond om te vertrekken. Waarschijnlijk moet ik zo even verstrooid geweest zijn en ben ik vervolgens meteen naar binnen gewandeld. En dus heb ik toen vermoedelijk mijn sjerp laten zitten in mijn rechter fietszak. Een klein moment van verstrooidheid.”

Er zijn ergere problemen, maar voor mij is dat wel de sjaal die ik al tien jaar lang draag in goeie en kwade momenten

“Toen om 20.45 uur de vergadering was afgelopen en ik wou vertrekken, zag ik dat mijn fiets schuin stond en mijn beide fietszakken open waren. Ik had meteen door wat er aan de hand was. Ook al was ik 200 % zeker dat mijn sjerp in mijn rechtertas zat, heb ik toch nog eens het traject naar het AC/DC afgelegd, langs de weg waar ik gekomen was. Daarna heb ik dan meteen een oproep gedaan, waarin ik sprak over hoe mijn sjerp ‘verwijderd uit mijn fietstas’, omdat ik hoopte dat ik misschien met een flauwe grappenmaker te maken had en dat de sjerp zo zou terugkomen. Maar als dat niet het geval is, dan is hij effectief wel gestolen uit mijn fietszak.”

Sjerp met een leven

“Ik weet, er zijn ergere problemen, maar voor mij is dat wel de sjaal die ik al tien jaar lang draag in goeie en kwade momenten en ik hecht daar heel veel emotionele waarde aan. Het is een symbool waarmee je altijd je gemeente vertegenwoordigt. Ik had de sjerp aan toen ik de Amerikaanse ambassadeur ontving na de dood Ann-Laure Decadt, op droevige momenten dus, maar ook op huwelijken en andere blije momenten. Die sjerp had al een beetje geleefd, je voelde dat hij al wat had meegemaakt. Hij was er overal bij.”

Deze eerste-spadesteek was het laatste moment waarop Francesco zijn sjerp droeg.
Deze eerste-spadesteek was het laatste moment waarop Francesco zijn sjerp droeg. © JOKE COUVREUR

Uiteindelijk, als ik die niet terugkrijg, zal ik een nieuwe sjerp moeten laten maken, maar bon, dat is hetzelfde niet hé. Ik ben iemand die een speciale waarde hecht aan zulke dingen. Ik zou natuurlijk heel tevreden zijn, mocht de persoon die hem genomen heeft, hem ook gewoon terugbrengen. In die sjaal zitten zoveel herinneringen vervat en daarom ook wil ik die bijhouden.”

Camerabeelden

“Nee, de vrouwen van Femma staan niet op de verdachtenlijst (lacht). Maar ik moet even verstrooid geweest zijn doordat ik daar een babbeltje heb geslagen. We hebben mobiele camera’s op de hele site, maar die stonden net niet daar. Een buurvrouw heeft wel laten weten dat zij een camera lopen had, en we gaan nu bekijken of er op die beelden iets te zien is. Intussen kan de dader zich nog altijd bedenken.”

Nee, dit zegt niets over de criminaliteitscijfers in de gemeente. Die vallen heel goed mee

“Ik zou in ieder geval heel opgelucht zijn, mocht mijn sjerp alsnog teruggebracht worden. Ik hoop nog altijd dat het een kwajongens- of meisjesstreek betreft. Mocht het om een flauwe plezante gaan, dan denk ik dat we de sjerp deze morgen al in de bus hadden gevonden. Nee, dit zegt niets over de criminaliteitscijfers in de gemeente. Die vallen heel goed mee. Er zijn natuurlijk altijd zaken die je niet kunt uitsluiten. Maar om nu te gaan zeggen dat zo’n voorval het onveiligheidsgevoel zal doen toenemen, neen, zover wil ik niet gaan.”

Doos vol prullaria

“Er zijn wel meer zaken uit mijn burgemeesterschap waar ik aan hou. Ik heb een hele doos met een sticker erop van Staden met allerlei prullaria en souvenirs die verwijzen naar speciale momenten. Ik zeg niet dat ik daar vaak in zit te snuisteren, maar ik hou die dingen wel bij. Ik verzamel ook alle doodsprentjes. Ik weet niet of ik ooit kinderen of kleinkinderen zal hebben, maar ik kan me inbeelden dat er ooit een dag komt dat ik het leuk zal vinden om die dingen nog eens boven te halen. Zo’n sjerp ook. Hoeveel verhalen zitten daar niet aan vast? Dat is een erfstuk en een voorwerp met een grote emotionele waarde.”

Vervangen voor huwelijk

“Ik had deze namiddag twee huwelijken die ik moest voltrekken, morgen staat er ook een op de planning, en ik heb me moeten beperken tot de inleiding. De eigenlijke bezegeling heb ik moeten overlaten aan mijn collega, schepen Gwen Vandermeersch. Zij is afgekomen met haar sjerp om het officiële gedeelte af te handelen. Op de papieren staat ook de naam van Gwendolyn als ambtenaar van burgerlijke stand die het huwelijk heeft voltrokken.”

In het decreet staat dat de sjerp moet gedragen worden bij het voltrekken van een huwelijk

“Ja, gelukkig hadden we meteen opgezocht wat er decretaal bepaald is over het dragen van een sjerp. In het decreet staat dat de sjerp moet gedragen worden bij het voltrekken van een huwelijk, maar er stond ook een opmerkelijke passage in die ik zelf niet kende. De sjerp is verplicht bij het voltrekken van een huwelijk of in het geval van oproer, kwaadwillige samenscholing of ernstige verstoring van de openbare orde (lacht). Dus bij oproer in Staden, zou ik in feite mijn sjerp moeten omgorden en ter plaatse gaan (lacht).

Wie iets heeft opgemerkt of weet waar de sjerp is, kan mailen naar burgemeester@staden.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier