Burgemeester en schepenen brengen nieuwjaarsbezoek aan minder mobiele en eenzame inwoners

Schepen Bram Deloof en burgemeester Francis Benoit gingen donderdagmiddag op bezoek bij Marc, Marie-Christine en hun zoon Steven. © Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Met zo’n 600 waren ze, afgelopen weekend op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Kuurne. Allemaal kwamen ze klinken op de start van het nieuwe jaar. Helaas is dat meevieren lang niet voor iedereen even evident. En net daarom starten burgemeester Francis Benoit en zijn schepenen aan een rondje nieuwjaren bij mensen thuis.

Hij was zo graag gekomen, maar zijn gezondheid laat het niet meer toe. Marc Landuyt (75) moest afgelopen zondag noodgedwongen wegblijven van de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie voor Kuurnenaars op het Marktplein. Marc is al enkele jaren zwaar ziek en is gebonden aan een ademhalingstoestel.

“Ik denk dat ik van alle nieuwjaarsrecepties in Kuurne er maar twee gemist heb. Eentje in 2017 en die van dit jaar”, vertelt hij met spijt in het hart. “Het is een prachtig moment. Je komt onder de mensen, je ziet andere Kuurnenaars die je anders niet zo snel ontmoet en je kan elkaar de beste wensen geven. Ik vond het echt jammer dat ik er niet bij kon zijn.”

Spontaan

Burgemeester Francis Benoit speelde al langer met het idee om mensen die om welke reden dan ook niet aanwezig konden zijn op de nieuwjaarsreceptie, persoonlijk op te zoeken. Op zijn Facebookpagina plaatste hij een oproep waarin hij aangaf in de maand januari bij minstens tien Kuurnenaren de start van het nieuwe jaar te komen vieren. Marcs zoon Steven was een van de eerste inwoners die reageerde op die oproep. “Ik twijfelde niet en stuurde via Messenger een berichtje”, vertelt hij. “Daarin legde ik mijn vaders situatie uit en gaf ik aan dat het echt supertof zou zijn mocht de burgemeester eens binnenspringen bij mijn ouders.”

Francishttps://www.facebook.com/francis.benoit1https://www.facebook.comFacebook1

Niet iedereen kon op de Volksreceptie zijn vandaar
SPECIALE OPROEP

Sommigen inwoners kunnen moeilijk geraken op dit…

Geplaatst door Francis Benoit op Zondag 5 januari 2020

rich1.0https://www.facebook.com/francis.benoit1/posts/10217807957805332552

En zo geschiedde. Donderdagmiddag schoven burgemeester Benoit en schepen van Geluk Bram Deloof aan bij Marc en zijn vrouw Marie-Christine Ostijn voor een tas koffie en een gezellige babbel. “Ik ken Marc al langer en weet dat hij vroeger erg actief was in tal van verenigingen”, zegt de Kuurnse burgemeester. “Het kan banaal lijken, maar ik denk dat mensen echt deugd kunnen hebben van zo’n bezoekje. Het hoeft niet groot of spectaculair te zijn. Vroeger zaten mensen in de zomer buiten en liepen buren spontaan de deur plat. Dat zie je niet vaak meer. Jammer genoeg.”

“Als lokale politici kunnen wij een mooi voorbeeld zijn”, pikt schepen Bram Deloof in. “Even tijd maken voor een babbel, even luisteren… Mensen appreciëren dat wel, dat merk je. Met de ouderenraad en de mensen van het Sociaal Huis doen we dat eigenlijk ook al.”

13 bezoekjes

Marc en Marie-Christine genoten zichtbaar van hun ‘speciale’ gasten. “De burgemeester en schepen aan tafel hebben gebeurt toch niet elke dag hé”, lacht de gastvrouw. “Ik denk dat veel mensen dit soort initiatieven weten te appreciëren. Ook de kapper en de verpleegster waren enthousiast toen ik het hen vertelde. Of ze nog mogen komen? Absoluut! Maar eerst gaan wij eens op bezoek op het stadhuis. Eind maart zijn we immers 50 jaar getrouwd.”

Francis en Bram hadden voor de gelegenheid zelfs een cadeautje bij: een doos vol heerlijke koekjes. “In totaal hebben 13 mensen gereageerd op mijn oproep, vaak familieleden, buren of kennissen. De meeste Kuurnenaars die ik de komende weken samen met de schepen zal bezoeken zijn minder mobiel, maar er zijn ook mensen bij die vereenzaamd zijn. Ik vind het echt wel belangrijk. Iedereen moet de kans krijgen om te klinken op het nieuwe jaar”, besluit de burgemeester.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier