Burgemeester De Panne ergert zich aan reacties van tweedeverblijvers

Burgemeester Bram Degrieck. © MVO
Redactie KW

Burgemeester Bram Degrieck van De Panne is het stilletjes aan beu dat sommige tweedeverblijvers nog altijd niet begrijpen waarom de coronamaatregelen ook voor hen gelden. Een schrijven van een tweedeverblijver aan de gouverneur met de kustburgemeesters, Westtoer, parlementariërs en pers in kopie, schoot bij Bram Degrieck in het verkeerde keelgat.

Jo Vossaert, gedomicilieerd in Avelgem met een tweede residentie in Oostduinkerke, verzocht de gouverneur om van Vlaanderen geen dictatuur te maken, want volgens hem zijn de mensen verstandig genoeg om te weten wat kan en niet. “Ik begrijp heel goed het standpunt van de regering”, schrijft hij in zijn brief. “Maar de verontrustende, tegenstrijdige berichten van de regering doet de burger snakken naar achterpoortjes. Vergeet niet dat vele kustgemeenten rijk geworden zijn door de investeringen van de tweedeverblijvers.”

Compensatie

“Koksijde telt bijvoorbeeld officieel 20.000 inwoners, drie kwart zijn tweedeverblijvers met hun domicilie”, gaat Vossaert verder. “Na de zomer zal driekwart van de Zeelaan leeg blijven als u zo verder in de media met een zekere dictatuur blijft roepen om de burger te verbieden om hun huis te betreden aan zee. Ik begrijp heel goed de maatregel, maar voorzie dan een algemene compensatie voor alle tweedeverblijvers aan de kust. Dan pas zullen de burgers u geloven en uw richtlijnen opvolgen. Een boete betalen is niet leuk, maar belastingen aan zee betalen als tweedeverblijver en niks terug krijgen, heeft hetzelfde effect. Dus een warme oproep: laat de handel en wandel draaien aan zee met verdraagzaamheid, respect en wederzijds vertrouwen, eerlijkheid.”

Stapel ‘later te behandelen ambetantigheden’

Burgemeester Bram Degrieck dient de tweedeverblijver en volksvertegenwoordiger Els Ampe (Open VLD in Stad Brussel) van repliek toen hij merkte dat ook die laatste zich volmondig achter het standpunt van Jo Vossaert schaarde. Bram Degrieck houdt het kort en bondig in zijn typerende stijl die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat: “Ik begrijp dus dat u beiden stelt: ‘Geef de mensen een aalmoes als korting op een belasting, en dan zullen ze u geloven en de richtlijnen opvolgen.’ Da’s straf, en al zeker van een volksvertegenwoordiger. Ik heb al veel quatsch gelezen de laatste dagen, maar dit nog niet. Ik kan u verzekeren dat veel mensen niet verstandig genoeg zijn om te weten wat kan en wat niet. De gouverneur heeft mijn steun bij de aanpak. Deze mail belandt bij mij op de ‘stapel met de later te behandelen ambetantigheden’, kwestie van even prioriteiten te stellen.”

(MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier