Burgemeester De fauw: “Onze stadsadministratie is veel te blank”

Als lid van ECCAR wil Brugge actief werken aan het zoveel mogelijk wegwerken van racisme en discriminatie.©Davy Coghe Davy Coghe
Als lid van ECCAR wil Brugge actief werken aan het zoveel mogelijk wegwerken van racisme en discriminatie.©Davy Coghe Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Brugs burgemeester Dirk De fauw is voorstander van positieve discriminatie voor mensen met een migratieachtergrond voor aanwervingen bij Stad Brugge. “Onze stadsadministratie is veel te blank”, zei de burgemeester tijdens een persmoment over de deelname van Brugge aan ECCAR, European Coalition of Cities Against Racism.

Volgens Brugs burgemeester Dirk De fauw is het hoogtijd dat Brugge een tandje bijsteekt in de strijd tegen racisme en discriminatie. Daarbij zou de stadsadministratie ook zelf een voorbeeldrol en zelf het voortouw moeten in nemen, liet De fauw vandaag, vrijdag 18 december, de Internationale Dag van de Migranten, verstaan tijdens een persmoment over de deelname van Stad Brugge aan ECCAR, de European Coalition of Cities Against Racism.

“In tien jaar tijd is het percentage mensen met een migratieachtergrond in Brugge gestegen van zes naar zestien procent. De stad is dus veel meer ‘gekleurd’ geworden. Maar dat reflecteert zich niet in het personeelsbestand van de eigen stedelijke administratie, bij onze stadsdiensten. De Brugse stadsadministratie is veel te blank. Ik denk dat we nog niet aan twee procent mensen met een migratieachtergrond komen onder het stadspersoneel”, aldus burgemeester De fauw.

Kandidaat stellen

“We moeten dus alleszins stimuleren dat deze mensen zich minstens kandidaat stellen. Of ik voorstander ben van een systeem van positieve discriminatie, zoals in Gent? Ik denk dat we daar toch wel naartoe moeten ja. Het lijkt me nodig om die inhaalbeweging te maken.”

Onder de noemer ‘Allemaal 8000, stad van iedereen’ en als lid van ECCAR wil Brugge dus actief werken aan het zoveel mogelijk wegwerken van racisme en discriminatie. “Net als de andere ECCAR-steden – er zijn er meer dan 150 – maakten we een tienpuntenplan op waarbij ambities rond racisme en discriminatie binnen de eigen lokale realiteit heel concreet worden opgelijst”, gaat de Brugse burgemeester verder.

Tien concrete verbintenissen

“Ons Brugse plan straalt zeker ambitie uit. Binnen de tien concrete verbintenissen worden meer dan honderd concrete acties voorbereid door verschillende diensten van Stad Brugge, het OCMW, de Lokale Politie en Unia. De focus ligt hierbij op thema’s huisvesting, onderwijs, participatie, tewerkstelling en cultuur.”

“Het is ook echt nodig dat we hier hard rond blijven werken want ook in 2020 is racisme nog steeds aanwezig in onze stad. Soms heel zichtbaar en heel direct, zoals haatpraat op sociale media; soms subtieler en minder zichtbaar. Racisme zal nooit helemaal verdwijnen, daar moeten we ons geen illusies over maken, maar dat het ECCAR-plan een heel belangrijke rol zal spelen op een meer warme, inclusieve en diverse stad; daar ben ik vast van overtuigd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier