Burgemeester Daphné Dumery blikt terug op een turbulent weekend: “Rellen hebben enorme impact”

Burgemeester Daphné Dumery. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Burgemeester Daphné Dumery is blij dat haar smeekbede om minder treinen en extra federale politie in te zetten dan toch gehoord werd. “Een overbevolkte badstad, dat kunnen we simpelweg niet aan met corona. Zeker niet als er dan nog van die heethoofden tussen zitten.” En ondertussen is ze ook bang voor de imagoschade.

“Het waren moeilijke onderhandelingen: de NMBS wou eerst niet inzien dat het echt wel een rol gespeeld heeft in wat hier zaterdag is voorgevallen. Maar meer dan tienduizend treinreizigers op één dag, dat was niet de afspraak. Door die overvolle treinen konden wij de toevloed aan dagjestoeristen onmogelijk nog in goede banen leiden. Een overbevolkte badstad, dat kunnen we simpelweg niet aan met de coronamaatregelen. Zeker niet als er dan nog van die heethoofden tussen zitten”, zegt ze.

Na overleg met waarnemend gouverneur Anne Martens, draaide de NMBS dan toch bij. Vanaf dit weekend rijden er minder treinen naar de kust, voor Blankenberge wordt het aantal treinreizigers per dag beperkt tot 6.000. Elke trein zal voor maximum tachtig procent bezet zijn. “Ik ben ook blij met de belofte van minister De Crem om in elk station van aankomst een eenheid van de federale politie te plaatsen. Zij moeten ons helpen om grote groepen terug te sturen. De federale politie zal in de stations in het binnenland ook controles doen op onruststokers die van plan zouden zijn om naar de kust te gaan, om ze van daar al tegen te houden. En de Brusselse politie zal haar expertise delen met onze politiekorpsen. Die criminele jeugdbendes zijn tenslotte een fenomeen dat we aan de kust nog niet kenden.”

“Gepruts”

Dumery stak na het incident met de Brusselse jeugdbendes haar ontgoocheling in De Crem en de hogere overheden niet weg. “Ik was echt boos toen hij onze stad met de vinger wees. Dat er om twee uur ‘s middags al incidenten waren, dat klopt gewoon niet, en De Crem beweerde ook dat er zaterdag 130 federale politieagenten waren terwijl we er maar twintig kregen. Die Brusselse jeugdbendes zijn federale materie die de grenzen van mijn gemeente overstijgt en ik kreeg het gevoel dat De Crem met zijn uitspraken het gepruts in Brussel wou wegsteken. Mijn boodschap was duidelijk: er had al veel eerder op het federale niveau moeten ingegrepen worden. Ook de overvolle treinen zijn een probleem die van daaruit moeten worden aangepakt.”

Rellen op het strand van Blankenberge zaterdag:
Rellen op het strand van Blankenberge zaterdag: “Onze eigen inwoners en meerdaagse verblijvers zijn hier enorm van geschrokken”, zegt de burgemeester. (foto belga)© BELGA

De burgemeester liet deze week een persbericht uitsturen dat het strandplan in Blankenberge wel degelijk werkt. “We kijken al heel de zomervakantie met een klein hartje uit naar de weekends, maar tot nog toe waren die relatief goed verlopen. De drukte wordt van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat goed gemonitord, bezoekers worden gespreid in het kader van de crowd control. We zijn voorzien op veel volk. Maar wie er allemaal naar je strand komt, daar heb je als burgemeester geen vat op. We zien deze zomer een totaal nieuw toerisme aan de kust. Heel veel mensen van allochtone origine. Maar het overgrote merendeel daarvan, houdt zich wél aan de regels. Jammer dat er nu opnieuw gepolariseerd wordt.” De burgemeester juicht ook toe dat er wellicht een plaatsverbod komt voor amokmakers. “Op voorwaarde dat het dan natuurlijk geldt voor heel de kust, anders kunnen jongeren in Blankenberge amok komen maken en de volgende keer gewoon naar een andere badplaats trekken.”

Positief in beeld

“Ik probeer de hele zomer al om, ondanks corona, onze badstad op een positieve manier in beeld te brengen. Voortdurend was het schipperen tussen de belangen van de lokale economie en de volksgezondheid, maar we slaagden er wel in om de beeldvorming te geven dat het er in onze badstad veilig aan toegaat. Die rellen hebben nu een enorme impact gehad, en niet alleen op Blankenberge: ook in Knokke en De Panne zijn er vorig weekend opstootjes geweest. Onze eigen inwoners en meerdaagse verblijvers zijn hier enorm van geschrokken. Onze vele jobstudenten ook, die met de glimlach toeristen aanspreken om zich aan de coronaregels te houden en dan de huid vol gescholden worden.”

Wie er allemaal naar je strand komt, daar heb je als burgemeester geen vat op

“Want vergeet niet: corona is er ook nog altijd. De cijfers op de website van Sciensano zijn niet helemaal betrouwbaar: vandaag (woensdag, red.) zijn er zogezegd twee bevestigde besmettingen in Blankenberge, terwijl ik gisteren al weet had van zeven. Onze huisartsen zijn nog de meest betrouwbare bron, samen met AZ Zeno en het AZ Sint-Jan die in onze Veiligheidscel zitten. We houden de evolutie van de coronacijfers goed in de gaten. We krijgen van de huisartsen ook signalen dat mensen met symptomen zich niet altijd laten testen. Dat vind ik verontrustend.”

Dumery staat ook achter de visie van de politievakbonden om de veiligheidsaanpak van festivals toe te passen aan de kust, en jongeren met een frigobox vol sterkedrank en een beatbox te weren. “Alleen mag dat niet tot willekeur leiden. Er is een duidelijk kader voor nodig. Maar meer duidelijkheid betekent ook, dat je mensen onterecht dupeert.”

Samenhorigheid

“De samenhorigheid die ik de voorbije dagen gezien heb, dat was een opsteker. Politie, strandredders, badkarhouders, iedereen trok aan hetzelfde zeel. En elke kustburgemeester zegt het misschien op zijn of haar manier, maar we bedoelen ook wel allemaal hetzelfde.”

“Zelf laat ik er overigens mijn slaap niet voor. Ik heb een goed team rond me, en ik maak me ook sterk dat het als burgemeester helpt als je in Brussel een beetje je weg kent, dat je weet hoe er geschakeld moet worden bij problemen. Maar vakantie zit er voor mij niet direct in. Ook ik ga dus blij zijn als deze lange zomer eindelijk voorbij is… en hopelijk wordt het dit weekend niet meer zo warm.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier