Burgemeester Coens wil terrassen op marktplein Damme bij heropstart horeca

© PDV
Redactie KW

Bij de heropening van de horeca vanaf 8 juni denkt burgemeester Joachim Coens eraan om horecaterrassen toe te laten op het plein voor het Damse stadhuis. “Als de horeca-uitbaters rondom het plein hierin overeenkomen lijkt me dit zeker een interessante piste”, zegt Coens.

Nu de coronacijfers de goede richting blijven uitgaan en de richtdatum voor het heropenen van de horeca dichterbij komt, wordt door horeca-uitbaters en (lokale) overheden steeds meer nagedacht over hoe een en ander praktisch vorm kan krijgen. Dat er ook in de horeca een vorm van social distancing zal moeten nageleefd worden is voor iedereen duidelijk. Ook duidelijk is dat het risico op het overdragen van het virus in de open lucht minder groot is dan in afgesloten binnenruimtes. Zo komen natuurlijk de terrassen nadrukkelijk in beeld.

De kans is reëel dat de horeca-uitbaters in een eerste fase van de heropening vooral hun terrassen zullen nodig hebben om omzet te draaien. In een aantal buitenlandse steden, onder meer in centraal en Oost-Europa, werd de mogelijkheid reeds geboden aan horeca-uitbaters op een groter gedeelte van het openbaar domein, zoals pleinen, in te nemen voor het uitzetten van terrassen. Op die manier wordt tegemoet gekomen aan de verzuchtingen van zowel klanten, die graag een plaatsje in de zon willen, als van horeca uitbaters die zo na de lange weken sluiting opnieuw wat omzet kunnen beginnen draaien.

In eigen land bestudeert alvast het bestuur van de stad Brussel de mogelijkheid om grotere terrassen toe te laten om zo ook gemakkelijker de social distancing te kunnen respecteren. Ook Dams burgemeester en CD&V voorzitter Joachim Coens denkt na over die mogelijkheid. Het historische centrum van Damme telt immers heel wat horecazaken dicht bij elkaar en trekt zo een pak toeristen en bezoekers aan. Ook deze uitbaters kreunen onder de sluiting door de coronacrisis en zijn een verruiming van de terrasruimte wellicht niet ongenegen.

“Terrassen verruimen lijkt me in deze omstandigheden zeker een interessante piste. En in Damme komt dan natuurlijk het middenplein, de markt dus, voor het stadhuis in beeld”, zegt burgemeester Coens. “Het is natuurlijk belangrijk dat de horeca-uitbaters van rondom het plein hierin ook overeenkomen maar het is zeker iets wat ik wil onderzoeken. Sowieso is het belangrijk om de Dammenaars en ook alle handelaars en uitbaters in onze stad positieve stimulansen te geven nu we stilaan uit deze coronacrisis klauteren.”

(PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.