Burgemeester Brugge: “Te vroeg om te dromen van schaatsplezier”

Nergens op de vaart is er sprake van ijsvorming. Er zit door de wind té veel stroming op het water waardoor het nog niet bevriest.© JV
Nergens op de vaart is er sprake van ijsvorming. Er zit door de wind té veel stroming op het water waardoor het nog niet bevriest.© JV
Piet De Ville

De opeenvolgende ijsdagen doen heel wat Bruggelingen en streekgenoten dromen van ijspret op de Damse Vaart, de reien of andere plassen en waterlopen. Burgemeester Dirk De fauw tempert echter de verwachtingen. “De verbodsbepaling om zich op ijs te begeven is nog steeds van kracht.”

Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V) stelt dat het nog te vroeg is om van schaatsplezier te dromen. “Het gemeenteraadsbesluit stelt duidelijk dat het verboden is om zich zonder noodzaak op het ijs te begeven van alle openbare waterlopen en vijvers gelegen op het grondgebied van Stad Brugge”, zegt De fauw.

“Op het overtreden van deze verbodsbepaling staat een GAS-boete.” Afhankelijk van het weer, de dikte van het ijs en de staat van het ijs, bepaald na meetcontroles door de brandweer, kan de burgemeester dit verbod door een besluit opschorten. De toelating is wel beperkt in tijd en geldt enkel voor de aangewezen plaatsen.

“Als de brandweer voor een bepaalde plaats groen licht geeft, zal ik onmiddellijk een besluit nemen om het schaatsen op die plaatsen toe te staan. Ik wil wel benadrukken dat we nog steeds in coronatijden leven en dus moeten de federale maatregelen op dat vlak ook in deze situatie nageleefd worden. Indien er dus toestemming komt om het ijs te betreden, zal dat uitsluitend met de eigen bubbel zijn of met maximaal vier personen”, aldus burgemeester De fauw.

Hopen op Assebroekse Meersen?

De Assebroekse Meersen, waar tijdens de wintermaanden het water op de vlakte blijft staan, lijkt de locatie met meeste kans op succes, maar ook daar is de ijsdikte voorlopig nog gering. Vanaf 6 cm wordt er dagelijks gemeten, omdat het ijs pas bij een dikte van 12 cm kan worden opengesteld.

“Voorlopig zitten we nog niet aan 6 cm. De algemene regel is dat er 1 cm bijkomt per vriesnacht. Het zal dus toch spannend worden om eventueel te kunnen schaatsen in het weekend”, wil schepen Franky Demon de burgers ook geen valse hoop geven.

Concreet wordt het ijs komende vrijdag een eerste keer gemeten door de brandweer waarna de burgemeester groen licht kan geven.

Ondertussen worden er aan de Assebroekse Meersen borden gezet om aan te geven dat het voorlopig nog verboden is het ijs te betreden. “Dat is belangrijk”, benadrukt de schepen van Sport. “Zo vermijden we dat mensen nu de eerste ijslagen kapot maken, want daardoor kan eventuele schaatspret in het weekend voor iedereen verpest worden.”

Online registreren

Maar ondertussen stelt de stad wel alles in het werk om het natuurschaatsen praktisch in goede banen te leiden. Zoals een online systeem voor registratie, dat vorige zomer ook bij het Coupurezwemmen werd toegepast, om het schaatsen natuurlijk zo coronaveilig te laten verlopen.

Als het van de Stad en de betrokken diensten afhangt, wordt er komend weekend geschaatst, maar Franky Demon besluit: “De enige échte bepalende factor is natuurlijk het vriesweer dat de aangroei van het ijs bepaalt. En dat zal bepalen of het rillen van de koude dan wel rillen van plezier wordt. Hopelijk het laatste.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten