Burgemeester Bram Degrieck (De Panne) pleit voor verplichte mondmaskers

© MVQ
Redactie KW

Burgemeester Bram Degrieck van De Panne verwacht dat we ons moeten voorbereiden op een leven met mondmaskertjes. Worden mondmaskers een nieuwe modetrend, een verplichting op het strand? Hij schetst zijn persoonlijk standpunt.

“Mijn persoonlijk standpunt is, voor alle duidelijkheid, niet wetenschappelijk onderbouwd” stelt de burgemeester. “Maar je voelt dat we stilaan ‘mondjesmaat’ worden voorbereid op een leven mét mondmaskers. Als we even terugblikken: eerst was het absoluut niet nodig en zelfs ridicuul, daarna een mogelijkheid om je gemoed te sussen, ondertussen wordt het overwogen en tegen het weekend wordt het ten zeerste aangeraden. Ik treed de Belg Paul Stoffels, chief scientific officer bij Johnson & Johnson – het grootste farmabedrijf ter wereld – bij als hij zegt: ‘baat het niet, dan schaadt het niet’. Als dergelijk genie zulke simpele dingen zegt, dan ben ik geneigd dat te geloven. Binnen enkele weken lopen we allemaal rond met een herbruikbaar maskertje. Zelf of door oma genaaid, geleverd door de Staat of ten huize gebracht door de sympathieke medewerkers van je lokaal bestuur.”

“Iemand zei het mooi op het nieuws: ‘een mondmaskertje dragen wordt het nieuwe normaal’. De kust wordt sowieso druk deze zomer, dat staat als een paal boven water. Mensen willen buiten komen, op vakantie komen bij ons en dat verdienen ze ook. We zullen ze niet kunnen tegenhouden en ik begrijp ze. Noch een kustpasje, noch een app, noch 20.000 lopende meter nadar zullen kunnen verhinderen dat we té dicht bij elkaar zullen komen. De woorden ‘gezond verstand’ zijn een hol begrip geworden. Wie daartoe deze zomer op het strand zal oproepen zal blikken terugkrijgen zoals een koe naar een passerende trein kijkt. Onze politiediensten kunnen onmogelijk met meetlint aan de slag gaan en boetes uitdelen aan wie onterecht bij elkaar op het strandlaken zit. Ik pleit bij deze om een mondmaskertje te verplichten voor élke gelegenheid waarbij mensen het risico lopen om met ándere mensen dan hun naasten in contact te komen en waarbij social distancy niet kan gegarandeerd en gehandhaafd worden, in de buitenlucht. Dus ook op het strand.”

“Als een mondmaskertje dragen de te betalen tol is voor een gezondheidsmatig, handhaafbaar en commercieel aanvaardbaar seizoen, dan moeten we die tol gewoon betalen en dat maskertje omspannen. Is perfect te organiseren. Geen maskertje, geen strand. Vergelijk het met het dragen van een zwemmuts in het zwembad op je Franse vakantie: ‘t trekt op niets, ‘t is ambetant en vaak ruiken ze naar petrol, maar als wil gaan zwemmen in ‘t zwembad van het hotel, dan doe je dat gewoon aan omdat je anders gewoonweg ‘t water niet in mag. Of van die plastiek slippers in de publieke sauna, als je wil welnessen, dan moet je die ook aan. Punt. En ja, een witte plek rond ons bakkes na een dagje bruinen aan zee zal even schrikken zijn. Maar als iedereen zo rondloopt, zal ‘t best wel meevallen. ‘t Zal nog mode worden, mind my silly words!”

(MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier