Burgemeester Bart Tommelein vraagt meer uitleg over proefproject vuurtoren Lange Nelle, Vooruit stuurt brief naar minister Peeters

© (Foto Toerisme Oostende)
Redactie KW

Burgemeester Bart Tommelein heeft aan Agentschap MDK (Maritieme Dienstverlening en Kust) gevraagd om tekst en uitleg te geven bij het proefproject rond vuurtoren de Lange Nelle. Een folie zou het licht dat landinwaarts schijnt absorberen, waardoor dit minder fel zichtbaar zou zijn.

Stad Oostende was niet betrokken bij de tijdelijke opstelling, die blijkbaar reeds goedgekeurd werd door Onroerend Erfgoed.

Burgemeester Bart Tommelein: “We hebben MDK alle info gevraagd, zodat we een correct zicht krijgen op de feiten. Ze zullen ons die bezorgen en hebben ons intussen verzekerd dat er sowieso een evaluatie gepland is binnen enkele weken.”

Leve de torre van Oostende

Ook Vooruit vraag tekst en uitleg en stuurt een brief naar de bevoegde minister Lydia Peeters. Dit is de integrale tekst.

Met dit schrijven vestig ik graag uw aandacht op de beslissing van het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust om over te gaan tot een gedeeltelijke afscherming van het licht van de vuurtoren de “Lange Nelle”.

Het mag dan een pragmatische oplossing heten die tegemoet komt aan de klachten van enkele bewoners. Vele Oostendenaars smaken het overduidelijk niet.

Een petitie tegen de beslissing haalde in een mum van tijd duizenden handtekeningen. Ontelbare profielfoto’s zijn gewijzigd in een afbeelding van onze viertorre. Het ongenoegen zit zeer diep.

U moet weten mevrouw de minister: de “Lange Nelle” is geen gewone vuurtoren, maar een stuk Oostends erfgoed. Een iconisch symbool waar men niet aan raakt zonder inspraak van de Oostendenaar en al zeker niet na een onderonsje tussen administratie en een bouwpromotor.

Het mag duidelijk zijn dat er geen draagvlak onder de Oostendse bevolking te vinden is voor deze beslissing. Het afvoeren van de proefopstelling en een terugkeer naar de vuurtoren in zijn volle glorie lijkt ons alvast de enige juiste beslissing.

Mogen wij u als bevoegd minister vragen om uw Agentschap MDK te wijzen op het belang van de stem van de Oostendenaar in dit dossier.

Leve de torre van Ostende!

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier