Burgemeester Alain De Vlieghe (Zuienkerke): “De volumeknop gaat open voor Channel Zero”

Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

Maar weinig mensen die een stem zó weten te appreciëren als burgemeesters. En dus moeten de verkozenen des volks ook wel iets hebben met muziek. We vragen elke week een burgemeester naar zijn of haar favoriete liedjes en laten jullie met veel plezier meeluisteren. Deze week : Alain De Vlieghe, burgemeester van Zuienkerke.

De burgemeester heeft heel wat ‘rustige’ nummers in zijn lijst, onder meer van Raymond, Jacques Brel en Simon & Garfunkel, maar dat betekent niet dat hij geen andere muziek goed vindt. “Ik hou van zachte muziek, maar afhankelijk van de sfeer en de situatie kan ik ook wel eens harde muziek appreciëren“, legt hij uit. “Metallica bijvoorbeeld, of Channel Zero, met als ex-Zuienkerkenaar Franky De Smet – Van Damme. Als ik in de wagen zit en dat staat op, dan gaat de volumeknop soms wel eens wat verder open.”

“Als ik alleen ben in de auto luister ik ook regelmatig naar Klara met wat klassieke muziek“, vertelt de burgemeester voorts. “Van dat genre kan ik ook genieten en tot rust komen. Ik kijk en luister ook altijd naar het nieuwjaarsconcert op tv en ook de Koningin Elisabethwedstrijd probeer ik te volgen.”

Zelf is de burggemeester niet bepaald muzikaal. “Ik kan niet zingen en speel ook geen instrument.” Wel gaat hij graag nog eens naar optredens. “Ik ben nog naar Night of the Proms geweest en ook op Werchter Classic was ik nog”, aldus Alain De Vlieghe. “Maar tegenwoordig vind ik dat wat te druk. Ik ga wel nog regelmatig naar een optreden uit het cultuuraanbod van de Stad Blankenberge en Brugge.”

“En ik zie ook graag dansvoorstellingen”, vult Alain De Vlieghe aan. “Mijn voorkeur gaat hier natuurlijk naar voorstellingen van mijn zoon, Randi De Vlieghe, die in de Belgische danswereld toch al het een en ander gebracht heeft, maar ik bekijk regelmatig ook de optredens van Sidi Larbi Cherhaoui. Ik moet bekennen dat het een wereld was die ik voordien totaal niet kende, maar het is een openbaring gebleken.”

De favoriete muziek van burgemeester De Vlieghe kan je hier beluisteren:

>> Deze playlist werd gemaakt via Deezer. Indien u enkel 30 sec. per nummer te horen krijgt, meldt u zich best eerst aan via deezer.com

01 Sultans of Swing – Dire Straits

“Ik heb het wel voor gitaarmuziek en dan zijn Dire Straits daar top natuurlijk. Zij zijn dé specialisten. Zelf kan ik helaas geen gitaar spelen. M’n oudste dochter wel, maar zelf ben ik er nooit aan toegekomen. Ergens vind ik dat wel een beetje jammer.”

02 Twee meisjes – Raymond van het Groenewoud

“Een van de beste Vlaamse zangers die we hebben hé. Van Raymond ben ik indertijd nog naar optredens geweest ook. Dat was altijd de moeite.”

03 Le plat pays – Jacques Brel

“Een van dé betere artiesten uit onze contreien en ook iemand die over de landsgrenzen een impact had.”

04 N’oubliez Jamais – Joe Cocker

“Straffe artiest en ook een paar keer live gezien, onder meer op de Proms en in Vorst Nationaal denk ik. Tegenwoordig mijd ik dat soort optredens wel een beetje. Ik kan niet zo goed tegen die drukte meer.”

05 Mia – Gorky

06 Laat ons een bloem – Louis Neefs

“Ik ben sowieso wel te vinden voor Nederlandstalige muziek ja, maar zeker niet voor schlagermuziek. Er is daar een publiek voor, maar dat is niet aan mij besteed. Ik vind het belangrijk dat er een beetje boodschap in zit, dat de tekst wat betekenis heeft.”

07 Ne me quitte pas – Jacques Brel

08 The sound of Silence – Simon & Garfunkel

“Nog een klassieker uit mijn jeugdjaren. Of ik platen verzamelde? Neen, nooit gedaan en ook nu niet. Dat was meer op de radio of met vrienden. Ook nu beluister ik vooral muziek op de radio. Die staat meestal afgestemd op Radio 1.”

09 Marina – Rocco Granata

“Ook een klassieker. De film heb ik ook gezien. Was zeker de moeite. Boeiende figuur ook.”

10 Eerste sneeuw – Jan Dewilde

11 Je t’attends Axelle Red (niet in playlist)

12 Annelies uit sas van Gent – Louis Neefs (niet in playlist)

13 Graceland – Paul Simon (niet in playlist)